Maide süresinde geçen bir ayetin tefsirini okumuştum. İki maddeyi aynı kefeye koyduğunuz için yazıyorum yanlış anlamayın duyar kasma niyetim yok.
بسم اللهالرحمنالرحيم
“Ey iman edenler, Allah’ın size helal kıldığı iyi ve güzel şeyleri haram saymayın. Sınırı da aşmayın. Allah sınırı aşanları sevmez.”
Allah bize “sizin için helal olanı haram görmeyin, harammış gibi lanse etmeyin” buyuruyor. Evlilik helaldir, eş ile cinsel hayat helaldir, israf etmedikçe yemek içmek helaldir, vaktini boşa harcamadıkça uyumak dinlenmek helaldir. Bu ayetin iniş sebebi nedir biliyor musunuz? İslamiyet ilk yayıldığında bazı sahabeler kendilerini zühd hayatına çok fazla kaptırıyorlar. Evlerinden çıkmıyorlar, eşlerinin yanına gitmiyorlar, sürekli namaz ve ibadet ile meşgul oluyorlar. Sonra o sahabelerin eşleri Peygamber efendimize şikayete gelerek İslamın evlerinde huzursuzluğa sebep olduğunu, beylerinin yüzünü görmez olduklarını bu yüzden boşanmak istediklerini söylüyorlar. (Sizin sürekli cinsellik yaşamak istediği için iğrenç gördüğünüz kadınlar gibi olan hanımlar yapıyor bunu) Efendimiz de onları kınamıyor. Sizde namaza yönelin sürekli kocayı düşünmeyin ahiretinizi düşünün hanım hanım(!) demiyor. O sırada bu ayet nazil oluyor. Yani Allah emrediyor helal olanı haram görmeyin. Peygamber efendimiz o sahabelere eşleriyle ilgilenmelerini nasihat ediyor. Çünkü doğru olan bu, çünkü bizim bu hoşgörüyü örnek almamız gerekiyor.. 🌿 Her şey ayarında güzeldir. Ve hepsinin insan içinde de evlilikte de yeri ayrıdır. Yasaklardan kaçınmak ise insanın içindedir. Dini boyutunu öğrenmek isteyen bizzat post açıp soruyor zaten.
Falanca kişi eşiyle on defa beraber olmak istemiş, diğeri 5 defa istemiş, bir diğeri her gün istemiş, bir diğeri ise hiç istememiş. Peki bundan bize ne? Çok istekli olduğu için namazsız olduğunu düşünmek ne kadar doğru? Lütfen doğruları konuşacaksak doğru olalım evvela..