Flamme katılıyorum tabi ki. Ama evde anne baba ikinci dilde çok iyi değilse ben konuşulup çocuğun kafasının karışması taraftarı değilim. Almanca öyle İngilizce ,Türkçe gibi değil çünkü. Bol artikelli , kurallı.. Eşim 20 yıldır burda yaşıyor, ben 4 yıl oldu. Dolayısıyla çok iyi Almanca konuşuyorum diyemem. Anne olarak Çocuğa yeterli gelmeyeceğimi biliyorum bu konuda. Benim bütün kuzenlerin çocukları 6 ay içinde öğrendiler Almanca’yı. Bir de çocuklar küçük yaşta başlıyor okula. çalışmayan anneysen en geç 3 yaşında . ( tabi okullarda yer varsa🙂) son zamanlarda çocukların zorlanmasının sebebini ben biraz da pandemide görüyorum. Çünkü çocuklar 5 duyu organı müthiş açık varlıklar ve bilirsiniz ki duyu organları koordineli işler. Mesela kulağım duymasa dil söyleyemez, koku almasan tat alamazsın gibi.. bu süreçte biz konuşurken ağzımız oynuyor ama çocuklar görmüyor maskeden dudak takip edemiyorlar. Bu yüzden ana dil bile gecikiyor. Biraz da bu yüzden geri kalıyorlar okullarda. Bu yüzden okula başlamadan önce hazırlıklı olsun diye tanıdık çocukları sürekli buluşturmaya çalışıyoruz. Hem dil gelişimi için hem de sosyal ortamları bilsin , tanısın diye. Parkta oynadığı çocuklar çok iyi Almanca konuşuyor. Bunlara müdahale etmiyorum mesela. Onun dışında Türkçe’yle ilgili Ne öğreniyorsa benden öğreniyor. O da tam olsun diye çabalıyorum.