TombulHatun Tombulcuğum ek gıda arkadaşımızdı sağolsun 😄
Pikachuu Bende geçen sene bu zamanlar başlamıştım. Bence bebek için kışın olmazsa olmaz besinler ilikli kemik suyu bulyonu, tarhana, meyve konserveleri ve kurutulmuş meyveler. Kış sebzeleri zaten çok çıkıyor. Onları mevsiminde püre yada çorba şeklinde yemiş olursunuz.
🌿Vişne, kiraz, erik yıkayıp ayıklayıp vakumlu olarak çiğ şekilde buzluğa atabilirsiniz.
🌿Mürdüm eriği, incir ve kayısıyı direk güneşte kurutup öyle buzluğa atmanızı öneririm hem d vitamini oranı artar. Hem ek gıda döneminde olan kabızlık sorunu için üçer beşer çıkarıp kaynatıp yumuşayınca zeytinyağı ekleyerek robottan geçirip püre şeklinde yedirebilirsiniz en çok faydasını gördüğümüz şey oldu o dönemde.
🌿Şeftali, nektarin ve elmayı kabuklarını soyup doğrayıp robottan geçirin sonra bunu 10 dakika kaynatıp sıcak şekilde kavanozlayıp kavanozları ters çevirin. Bir gece öyle beklettikten sonra buzdolabında muhafaza edin. Yoğurduna ekleyip meyveli yoğurt şeklinde yada direk püre halinde yedirebilirsiniz. Ben açıp kapayınca bozulur ekşir diye küçük bebek kavanozları aldım. Tek kullanımlık olarak verdim kızıma. O sebeple hiç bozulma yaşamadık. Bu tarif 3 4 aya kadar açılmadıkça buzdolabında muhafaza edilebilir. Açtığınız kavanozu iki üç günde tüketebilirsiniz. Daha fazla dayanır mı bilmiyorum kendim 3 4 ay tek deneyimleyebildim bozulmamıştı.
Genel olarak istediğiniz şeyin kışlık konservesini yapabilirsiniz. Hiç bir numarası yok, rendeleyip yada robottan geçirip 10 dakika haşladıktan sonra sıcak şekilde ağızlarını sıkıca kapatıp ters çevirip soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza ediyorsunuz.
Hatta ben bu şekilde bebeğime haftalık çorbalar yapıp küçük kavanozlara koyuyordum. Hem bir hafta boyunca her gün ne yapsam diye düşünmüyordum hemde bir yere çıkacak olsam direk kavanozu çantama atıyordum. Hiç bir şekilde bozulma da olmuyordu.
🌿Tarhanayı da bebeğinizin alerjisi varsa ona göre bebek tarhanası, vegan tarhana şeklinde yapabilir yada alerjisi olan sebzeyi karışımdan çıkarabilirsiniz. Tarhanalı yada ıspanaklı pankek de ek gıda döneminde yapmanızı öneririm. Yapacak olursanız tarif verebilirim. Şimdilik aklıma gelen bunlar oldu.