etoile Bende böyle bir sistemin varlığına mantık yürütemiyordum. Yıllardır varolan bir şey aslında, kendi ilkokul yıllarımdan da hatırlıyorum. Benim annem üçüncü sınıftayken istemediği halde sınıf annesi seçildi. Hademenin yaptığı temizlik yetersiz görüldüğünden öğretmenin isteğiyle ücretli temizlikçi tutmak yerine velileri gruplandırdı her hafta sonu küçük bebeği olmayan durumj müsait olan üç veli sınıfı süpürüp silip gidiyordu. O dönem hiç para toplanmadı. Annem maddi işlere karışmadığından diğer dönem başka sınıf annesi seçildi. Sınıf anneleri son zamanlarda artık para toplama aracı haline gelmişti. Müdürün de işine geliyordur durum çünkü onların üzerine atmış kendi sorumluluğu kalkmış.Bir yakınımdan örnek vereyim, eşinin düzenli bir işi yok. İki çocuğu okula gidiyor. Sınıflarından beş bin tl para toplanmış. Öğretmenler gününde öğretmene altın kolye almak için. Diğer çocuğunun öğretmeni erkekmiş ona da iki bin lira toplanmış saat alınmış. Bunları böldüğümüzde cüzi bir miktar çıkıyor ama o velinin durumunu düşünseler iki çocuğun maddi ihtiyacını karşılamaya okutmaya çalışıyor, 23 nisanda kıyafet, sürekli bitmeyen okul ihtiyaçları, öğretmene hediye, sene sonu pikniğine para, her şeye para. Durumu olmayan zaten cılız bir sesle bunu bildirse o velinin terslenmesi cabası. Ben ücret vermesem çocuğuma ayrımcılık yaparlar diye çekindiğinden eşini ek işe gönderip istenilen ücreti vermek zorunda kalmak.. Yahu çok mu önemli bu maddi şeyler. Zaten çocuğunu okula gönderen herkes yeterince masraf ediyor. Neden üstüne bu ek masraflarla o anne babayı zor durumda bırakıyorlar. Bunlara baştan izin verilmemeliydi. Geç kalınmış bir karar..