• Muhabbet
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

İyi akşamlar kızlar sizleri biraz dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğundan bilgilendirmek istiyorum.

Öncelikle toplumda çok hareketli çocuklara hiperaktif deniliyor bu doğru bir şey değil evet hiperaktif çocuk da hareketli olur ama hareketlerini kontrol edemeyecek kadar daha fazla sakarlık yapacak kadar hareketlidir her hareketloli çocuğa hiperaktif denmez.

Dikkat eksikliği ile hiperaktiviti bozukluğu kendi içinde de üçe ayrılır.
📍Birisi hem dikkat eksikliği hem de hiperaktivite bozukluğu içeren durum.
📍Birisi sadece hiperaktiflik içeren bir durum
📍Diğeri sadece dikkat dağınıklığının olduğu bir durum

Genellikle bu çocuklar yaşıtlarıyla aynı zekaya sahip veya yaşıtlarından da zeki olabiliyorlar.
📌Genetik olabileceği gibi
📌Çevresel faktörlerden dolayı da olabiliyor.

Gelelim belirtilerine
⚫İsmi söylendiği zaman bazen bakıp bazen bakmama
(Bu durum anlamadığından değil işine gelmediği için.
Tabii bu arada normal gelişim gösteren çocuklar da bazen bakmıyor.)
⚫İstemediği zaman göz teması kurmaktan kaçınma.
Çok fazla hareket halinde olma.
⚫Motor takılıymış gibi bir anda hareketlenme.
⚫Dürtülerini kontrol edememe. Yani kafasına bir şey taktığı zaman onu aniden yapma isteği.
⚫Sabırsız olmaz sırayı bekleyememe kurallara alışamama veya zor alışma.
⚫Beceri gerektiren işleri yapmak istememe örneğin ayakkabı giymek kıyafet değiştirmek gibi.
⚫Hayal dünyasında yaşamak.
⚫Komutları anlamıyormuş gibi yapmak.
⚫Yine zeka gerektiren veya dikkat gerektiren işleri öğrenmekten kaçınma
⚫Odak noktasının çabuk dağılması.
⚫Göz dalması
⚫Büyükleri kızdıracak hareket ve davranışlarda bulunmak.
⚫ Özellikle büyükleri konuşurken arayı girip konuşmak
⚫ Başladığı işi bitirmekte zorlanma
⚫Çok konuşma
⚫Kurallara uymakta zorlanma
⚫ Unutkanlık
⚫ Düşünmeden hareket etme
📌 Tedavisi var mı ?
Evet özel eğitim okul ve ailenin işbirliği içerisinde olmasıyla.
Çocuklara spora yönlendirerek dikkat ve zeka gerektiren oyunlar oynatarak zamanla iyileşme sağlanabilir.
İlaç tedavisi de vardır.

Daha sonra da oğlum da bu belirtileri nasıl fark ettim.
Neler yaptın daha önceden hangi aşamalardaydı şimdi hangi aşamada onlardan bahsedeceğim.

Gelelim oğlumdaki belirtilere.

Aslında bileklik döneminde çok fazla belirtisi yoktu.
    Hatırladığım kadarıyla birkaç belirtisini yazacağım.
    Yazacağım belirtilerde 0-2 yaş arasındaki belirtileri olacak.

⚫Emzirirken çok fazla hareketli olması.
    ⚫ Erken sıralamasına rağmen sıralama ile yürümesinin arasında uzunca bir süre olması ( bu da becerik gerektiren işlerden kaçınmaktan dolayı olmuş)
    ⚫Mama sandalyesinde oturmak istememesi gezerek yemek istemesi
    ⚫ Bebek arabasına binmek istememesi (fakat panda bisiklet kullanabiliyordum nedeniyse pandanın kafasına dikkat çekmeseydi)
    ⚫ Gündüz uykularının genelde kısa olması
    ⚫ Özellikle hareket gerektiren oyunları sevmesi.
    ⚫ El ve ayaklarımın çok hareketli olması.
    ⚫ Konuşabildiği halde konuşmak istememesi.
    ⚫ 2 yaşına doğru göz dalması
    ⚫ 1,5 yaşına doğru komut almak istememe
    ⚫1,5 yaşına doğru adına bazen bakıp bazen bakmama
    ⚫Her yere sürekli tırmanma istediği sürekli koşma istediği
    ⚫ Dikkat süresinin aşırı kısa olması (2 yaş için 2 dk odak süresi vardır. Oğlumdaki 2 saniye bile değildi)
    ⚫ Dikkati çabuk dağıldığı için öğrenme isteği çok zayıftı.
    ( Renk sayı şekil öğretmek diğer çocuklara göre daha zordur.)
    ⚫ Gündüz uykusunu 2 yaşında kesmesi ne kadar da hareketli olursa olsun o yorgunluğunu asla dışarıya belli etmemesi.
    ⚫ El ve ayaklarının kıpır kıpır olması. Misal oğlum oturduğu yerde bile elleri hareket ederdi ya da sandalyede oturuyorsa bacakları sallanırdı.

Hatırladığım belirtiler olursa tekrar eklerim fakat bazı durumlar normal çocuklarda da olabilir. Mesela en son konudan bir örnek vereyim. Normalde çocuk da belli bir süreden sonra sıkılır fakat oğlum saniyesinde kıpır kıpır hareketlenirdi.

Zamansiz_
      Evet sürekli uyarmak zorunda kalıyorum.
      Evde 3 çocuk varmış gibi düşünebilirsin.
      Televizyonu geçen haftadan itibaren sadece hafta sonu açmaya başladım aslında zaten sınırlı açıyordum ama biraz daha unutmasını istedim.
      Özellikle YouTube kesinlikle yasak.
      Gözüne kestirdiği bir şeyi hemen canlandırmak istiyor.
      Kardeşim Metin2 oynuyor oynarken de oyunu açıp bırakıyor bilgisayar izleyeceği zaman oyunu görüyordu oyunda da karakterler birbirine vuruyor şu an ben oyun yapıyorum diye bize vurmaya başlamıştı zaten YouTube’da da sürekli aynı şeyler açıldığı için nereden açılır biliyor o yüzden bilgisayari yasakladım.
      Televizyonda da belli başlı icerikler izliyor.
      Geçen hafta zor da olsa hafta içi hiç ekran açmadım hafta sonu da bir buçuk saat kadar izlemiştir.

Peki daha ileriki yaşlarda neleri fark ettim. Eşyaları atma isteği evet Küçük yaşlarda da oluyor ama hala bu eşyaları atma isteği var buna da bir örnek verecek olursam. Koltuğun üstünde duran yastığı bir anda atması gibi. Çok şükür bunu dışarıda çok fazla yapmıyor ki zaten bir yere gittiğimiz zaman hep gözüm onda oluyor. Bir ara suyla çok oynuyordu. Hatta bilerek bardaktaki suyu yere döküyordu.
        Odak süresi hala kısaydı. Hala da çabuk sıkılan dikkat et dağılan bir çocuk. Hala çok hareketli. İstemediği bir şey yapmakta zorlanır. Sürekli bir şeyler yaptırmak için uyarmak zorunda kalırım. Sanki beni dinlemiyormuş gibi davrandığı da olur. Etkinlik yaparken bile kıpır kıpırdır. Sabırsızdır. Çok hızlıdır.
        Daha da aklıma gelirse yazarım

Bubenimoykumm
          Tabii ben bunu çok küçük yaşlarda fark ettim. Biz konuşabildiği halde neden konuşmasını ilerletmiyor diyerek bir dil terapisine başvurduk o da çocuk psikiyatrisine gitmemize gerektiğini söyledi. Hiperaktivite olabilir dedi. Fakat yapılan testte gelişimi çok geride çıktı ve yarı yarıya ihtimalli atipik otizm olabilir dendi. Bir doktor inceledi oğluma bir şeyler söyledi yaptı bütün komutları testi de o şekilde görünce doktor şaşırdı. Sonra ben hocama söyleyeyim dedi profesörü çağırdı profesör geldiği zaman doktorla iletişim kuran oğlum bir anda hiç iletişim kurmadı. Fakat onun sebebi de acıkması ve altına kaka yapmasaydı ki o zaman 2 yaşındaydı ve bezliydi. Gelişim testi de 2 yaşında her çocuğun yapabileceği bir şey değildi kendi kendine oyuncaklarını toplar mı, kendisi giyinir mi, tuvalet eğitimi aldı mı gibi sorular vardı. 1 ay sonra tekrar kontrole gelin dendi ama ben bir korkuyla gidemedim. Çok araştırdım evde bir şeyler yapmaya çalıştım. Sorulan sorulara her zaman cevap vermemesi adını söylediğimiz zaman bazen bakmaması dalması beni yine de korkutuyordu.

Bubenimoykumm
          Hep bir doktora gideyim dedim ama acaba yanlış teşhis koyarlarsa diye korktum.
          Okula başladı oğlum arkadaşlarının içine girmeden uzun bir süre sandalyeye oturup bayağı ağlamıştı.
          Sonra arkadaşlarının yanına gidip onları gözlemleyip konuşmadan onları izlemeye başlamıştı ve oyuncaklarla oynamaya başlamıştı.
          1 dönem sonlarını saymazsak etkinliğe bir iki kez katılmıştı.
          Sınıf içinde ve okul içinde kurallara uymuyordu
          Söylenenleri yine anlamıyormuş gibi yapıyordu.
          Çok sabırsız olduğu için tuvalete gitmeyi bilmediği için burada da sıkıntı oluyordu.
          Bunun üzerine tekrar bir çocuk psikiyatrisine gittik.
          Devamını sonra yazacağım

İsteksizliği vardı bir şekilde bunun üzerine

Bubenimoykumm
            Tekrar bir uzmana gittiğimizde de 4,5 yaşındaydı. Tanıyı koyması zor oldu çünkü göz temasını doktorla az kurduğu için her zaman böyle değil bu arada otizmden şüphe etmişti yine. Sonra bir diğer profesör doktora gösterdik o da oğlumun sorulan sorulara yanıt verdiği için mantıklı cevapları olduğu için bir iletişimde kaldığı için sadece dikkat eksikliği tanısını koydu fakat büyüdükçe daha çok hareketleniyor gibi geliyor.
            Bize önerilen de şu bireysel yani özel eğitim.
            Paketli gıda tüketmemek.
            Dikkat geliştirici oyunlar oynamak.
            Ailecek kurallı oyunlar oynamak. Bunun içine dikkat geliştirici oyunlar da girebilir.
            Bir şeyler yapmak onun için sıkıcı geldiği için sık sık ödüllendirmek.
            Yaşı itibariyle ilaç kullanamıyoruz. Sadece takviye ilaç gelmişti son zamanlarda çok değişik bir halde gördüğüm için ilacı kestim.
            Ekran çok kısıtlı olmalı ve içeriğine çok dikkat edilmeli
            İş bölümü parça parça olmalı.
            Sıkıldığı zaman zorlamadan ara verilmeli ve yapacağı işler onun için daha çok dikkat çekici olmalı ve daha çok somutlaştırma kullanılmalı.
            Sık sık akranlarıyla birlikte vakit geçirme
            Spora yönlendirmek
            Ve bol bol kitap okuma ki kitabın resimlerine bakarak kitabı ona anlattırma ve benim okuduğum kitabın özetini çıkarmasını

busenihicalakadaretmez
            Şimdi geleyim okuldaki gelişmelere

1 dönemin sonlarına doğru etkinliklere daha çok katılmaya başladı.
            Şu an öğretmeninin ve rehberlik danışmanının dediğine göre okula ilk başladığından çok daha iyi bir çocuk varmış karşılarında
            Ufak tefek yapmaması gereken şeyleri yapsa da sıra beklemeyi okulu ve sınıf içindeki kurallara uymayı öğrenmiş.
            Komutlara daha çok uyuyor.
            Ama tabii arkadaşları gibi değil. Bu da dikkat eksikliğinden kaynaklı.
            Tabii ben çok üzerine düştüm. Hala da sıkmadan üzerine düşmeye çalışıyorum.

busenihicalakadaretmez şuan 4 yaşında Haziran da tam 5 oluyor evt aşırı hareketli işine gelirse dinler lafimi bazen kızarak ta dinliyor ama bazen o kadar akilli ki ben diyorum acaba benmi çok üstüne gidiyorum, her yeri kurcalıyor karıştıyor dışarı çıkınca sözümü dinlemiyor kendi başına gidiyor ya bilmiyorum benmi abartıyorum acaba biz küçükken çok sevdik özellikle babası,ve dışardan söyledikleri siz simartiniz bu çocuğu faln 🥺

busenihicalakadaretmez bu ailede bunu söylesem eminim herkesten hakaret duyarim 😥senin tecrübelerinden yolla ciksam ben sana yarin detayına kadar anlatacam sana göre varmi yokmu (bide bu ailede genetik mi herkesin çocuğunda sıkıntı var