fosforlupembe Benim kızım çok erken konuştu ama ablamın oğlu ondan altı ay büyüktü geç konuştu. Hep bir araya geldiğimizde dikkat edip uygulamaya çalıştığımız detayları belirtmek isterim. Bu arada erkek çocuğun dil gelişimi kız çocuğa göre geriden gelebiliyor.
Siz kediyi gösterip söylediğinizde oğlunuz tekrar etmiyor diye üzülmeyin. O sizi dinliyor anlamaya çalışıyor. Siz konuşmadan, o kelimeleri duymadan, anlamını görmeden konuşmayı geliştiremez. Aynen o şekilde devam edin, her şeyi anlatın. Büyük bir insanla konuşuyor gibi konuşun anlamasa da dinler, sonra zamanı gelince cümle kurmaya başladığında aynı sizin söylediğiniz eklere bağlaçlara fiillere hatta zaman kiplerine dikkat ederek konuşur bir gün.
Mesela bir şey istiyorsa ona kolayca ulaşmasın, siz konuşturmaya çalışın. Su istediğini mama istediğini anlasanız da anlamazlıktan gelip ona sorun, işaret edip gösterdiğinde söyletmeye çalışın. Kendi işini halleden bebekler, derdini bir şekilde ifade eden çabuk anlaşılan bebeklerin dili tembelleşiyor. Eğer kelimelerin anlamını bilip söylemiyorsa kendiniz tekrarlayın, “Su mu istiyorsun? Bunun adı su” gibi.
Oyun oynuyorsanız bütün oyuncakları gösterip ismini söyleyebilirsiniz. Yemek yaparken meyve sebzeleri gösterip ismini söyleyebilirsiniz. Evi gezerken kapıyı, sandalyeyi, masayı, kaşığı, tabağı gösterip sayabilirsiniz. Bunları öğrendikten sonra küçük görevler verebilirsiniz. Topu al. Oyuncağı getir gibi. Çünkü konuşmayı hızlandırmak için anlamayı ve komut alma becerisini geliştirmek lazım.
Önce nesnenin anlamını öğrensin, söylemeye başladığında ise dudağınıza bakarak kelimeyi taklit edebilir. Hatta ileride yanlış söylediği şeylerde de ağza bakarak öğretme taktiği işe yarıyor. Bunun için şuan erken ama ben kızıma L harfini dudağıma baktırıp sürekli tekrar ettirerek öğrettim. Önceden y diyordu. Şimdi kendisi televizyonda veya çevrede duyarak içinde L olan kelimeleri farkedip bana öğrendiğini ispat etmek için söylüyor.