peynirlimakarnaa Otizm doğuştan ya vardır ya da yoktur. Çocuğun sağlıklıyken otizme dönmesi veya otizmliyken normale dönmesi mümkün değildir. Ama ekran maruziyeti denilen ve yalancı otizm belirtilerini doğuran üzücü bir durum var. Bunu göz ardı etmemek lazım.
Kızımı iki sene paketli gıda, telefon ve tabletten korudum. O iki sene ne yemek yedirdiğimde dikkati dağılıyordu, ne gelişiminde ufak bir gerileme oldu. Bir buçuk yaşında ikili üçlü cümleler kurmaya başladı. Dil ve zihinsel gelişimi o kadar güzel ki. 3 yaşta ne yazık ki çalıştığım günler süreli olarak telefon versem de hala o güzel geçen iki senenin meyvesini yiyorum. Kızım renkleri, sayıları, duaları hep telefon desteğiyle öğrendi.
Masal izleme saatlerimiz vardı. Masal kitapları da. Bu sayede hayal gücü de genişledi.
Fakat saydığım iyi yönler dışında ekrandan etkilenmeyen hiçbir çocuk yok. Günde bir saat dahi izlese, yemek yedirirken asla bir şey izletmem, ona rağmen dalmaya çiğnemeyi unutmaya başladığı oldu. Veya telefona akşam baktığı zamanlar gece rüyasında izlediği şeyleri gerçekten yaşıyormuş gibi sayıklayıp ağladığı oldu. En basiti o masum gördüğümüz Baby shark şarkısından sonra rüyasında köpek balığının ayağını ısırdığını görüp ağlıyordu.
Çocuklar bizim zamanımızdaki gibi telefonsuz bir çağda değiller. Ve bizim çocukluğumuzdaki gibi ekransız yaşamı belki hiç görmeyecekler gelecek ömürlerinde. Telefonlar, tabletler hep hayatımızın içinde bir yerlerde olacak. Küçük çocuklara hiç verilmemeli bence ama illa verilecekse kontrollü ve kısa süreli verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin you tube short çok tehlikeli. Çocukta dikkat eksikliği ve odak problemi yapar. Yetişkinlerin sürekli kısa reels kaydırması bile dikkat problemine sebep olurken çocukları nasıl etkiler kim bilir. Yt kids, veya internetsiz oynanan eğitici oyunlar yüklenebilir.