firdevskartal Kitap bebekler için eğitici bir kaynak değil oyuncak aslında. Anlayana kadar onu kurcalayacak bir oyuncak gibi görür. Renkler resimler şekiller ilgisini çeker ama sizin öğrettiğiniz kadar etkili olmaz. Ben 24 aydan önce kitaplardan bir fayda göremedim. Çünkü oral dönem henüz bitmemişti ve her şeyi ağzına alıp ısırıyordu. Erken konuştu, çok erken anladı ne dediğimi ne hissettiğimi. Çünkü doğduğundan beri konuşurdum. Anlamasa da dinlerdi yetişkin bir insan gibi konuşup evdeki her şeyi gösterirdim. Örneğin ekmeği göstermeden ekmek deseniz de anlamaz. Nesneleri işaret ederek, konuşurken göstererek söylerseniz anlama kabiliyeti gelişir. Anlayınca da ağzınıza bakarak kelimeyi tekrar etmek ister. Eğitici kitaptan daha eğitici etkili bir teknik uygulamalı eğitim.
Eğer işaret diliyle işini halleden bir çocuk ise konuşmak yerine konuşturmanız gerekiyor. Dili tembelleşir çünkü. Su isterken eliyle gösteriyorsa ne istediğini anlasanız bile suyu vermeden önce ona söyletmeniz gerek. Ne istiyorsun anlamıyorum, su mu istiyorsun diyerek tanıtırsınız önce. Sonrasında istediğinde onun söylemesini beklersiniz. Bebeğin dili diyalog kurarak gelişir.