Yenigelin Merhaba,bu bahsettiğiniz şeyler isteme tanışma mevzularında konuşuluyor. Hani konuşulmasa keşke masrafsız borçsuz dünya evine girse gençler ama aileler devreye girince orta yolu bulmak size düşüyor.
Yani düğünde mesela takılan takılar kime kalacak, kınadakiler ailenize, düğündekiler eşinizin ailesine olacaksa bunu konuşun çünkü düğünde en çok yaşanılan sorun bu oluyor. Ben adetlerini bilmediğim için hep eşime sorardım sonra anneme söylerdim, yada kayınvalidem bana sorardı hani aileleri karşı karşıya getirmemeye çalıştık. Siz önce kendi ailenizin düşüncesini eşinize iletin, o da size söylesin aileler direk kendisi konuşursa bu sebepten kendilerini küçük düşmüş hissetmez. Anneniz demesin yani siz halledin bunu.
Mesela altın mevzuunu biz kız tarafı olarak hiç açmadık ama kayınpederim babama sorduğunda o “Biz bir şey istemeyiz. Kızım sizin gelininiz olacak, neyi uygun görürseniz” demiş. 6 bilezik takıldı, ama ben eşimin de durumunu bildiğim için yani önceden konuşup anlaştığımız için dini nikahımızda 100 gram bilezik diye mehir üzerine anlaştık. Sizde isteyin diye demiyorum, tek oğlan olduğu için illaki hazırlıkları vardır, öyle aileler birinin kapısına eli boş gitmemeye çalışır. Ama şimdi bunun konusunu ilk siz açarsanız kız evi olarak abes olur, yani yanlış düşünürler hakkınızda. Konuyu onların açması lazım. Anneniz 6 bilezik demesin bence. Nişanlınız ben şu kadar yapabilirim diyorsa size nikahta o kadar talep edersiniz.