bitterdelisi24 Hayalperestbayan onlar da kendi aralarında ayrılıyo hepsi aynı degıl.. benım Alevi arkadaşım var Ramazan’da orucunu tutardı , abdest alırdı.. ama camiye gitmezdi Cem evine giderdi.. yan komşum da Alevi mesela oda cok farklı 15 gün oruc tutuyor su asla ıcmıyo hz Hüseyin susuz kalmış sanırım 15 gun boyunca müşrikler tarafından .. onlarda onun anısına 15 gün su içmiyor 🤷🏼♀️
mamacita Dilan3019 çoğul konuşmamalısınız, benim eşim alevi ve sülalesi tam bir yobaz. Ben Kürt olduğum için 10 yıl boyunca evlilik savaşı verdik. Ayrıca dede dediğiniz kesim alkollü ağız ile ayet okuyan ve sorguladigimiz da ise birşey olmaz diyen bir Topluluk, yani benim şahit olduğum bu.
Dilan3019 mamacita kendi memleketim adına konuşayım gördüğümüde yazayım. Memleketimde Kürt ayrımı yapan kimseyi görüp şahit olmadım. Sanada kötüsü denk gelmiş demekki. Senin gördüğün dede gerçekten dede olduğundan eminse onun hesabını Allah’a verir. Ama benim gördüğüm bildiğim ki soyumda dede soyu görmedim. Bizler Perşembe günü cemevin de ibadet ederken ogün matem havasında cem yürütülür deyişler söylenir 12 imamlar Anılır. Hiç bir dede bunu bile bile alkol alıp ne deyiş söyler nede ayet okur.
Capkinkedi Hayalperestbayan Aleviyim. Ve Alevi toplumunun tam ortasında yaşıyorum diyebilirim. Yazılanlardan bir çoğu yanlış bilgi aslında😊Evet camiye gitmeyiz. Ama cemevlerine gideriz. Türkiye’de nasıl kurban bayramı yapılırsa bizde de yıl içinde yüzlerce kurban kesilip durumu olmayana konuya komşuya dağıtılır. Çokça zekat verilir. İhtiyaç sahiplerine çokça yardım edilir. Soframıza buyur ettiğimizin dinini dilini asla sorgulamayız. Oruç tutmak isteyen tüm kalbiyle tutar. Tutmayana da yine tüm kalbimizle saygı gösteririz. Ve her din farklıdır ama alevilik farklı dinlerden gelen herkese kardeşlik edebilen tek gelenektir.
Dilan3019 Cleopatra Sünni olup gusül almayanda var. Size alıyoruz deyip yalanda söylüyor olabilir nerden bileceksin doğruyu yalanı? Ama Aleviler gusül alıyoruz desede inanmayacak Sünni kesim var. Yani durum küçüklükten Alevilerin gusül almadıklarını söyledilere geliyor öyle öğretmişler ne yazikki.
Cleopatra Dilan3019 Evet bu şekil söylenildiği için söyledim zaten ,bunu kime desen gusül almıyorlar der, kalıplaşmış çünkü.
Dilan3019 Cleopatra söylenti işte her söylenen şeye inanılırsa tabiki de ona inanmış olursunuz. Biz alıyoruz gerisi beni pekte ilgilendirmiyor.
Cleopatra Dilan3019 Oğuzlar üçoklar gök hanlığı çepni boyundanız çok eskiden atalarımızda alevilikte vardı ,zamanla inanış biçimleri değişebiliyor ,inanışlar aslında bir teslimiyet biçimidir,özünde sadece iki çeşit insan var ;İyi ve Kötü …🌹
Dilan3019 Hayalperestbayan anlayacağın zor kuzu. Rabbim sabrını veriyor ama. Biz sadece 12 gün içemiyoruz gene susuzluğu bastırmak adına bişeyler içiyoruz hz hüseyinin o imkanı bile yoktu.
Hayalperestbayan Dilan3019 bi kac videoda gordum saz caliniyor belinde kirmizi kusak oynuyorlar onun anlami ne
Rouge Deleted21 ayneenn bencede .iki alevi arkadaşım var sonradan ogrendim aynı bizim gibilerdi sonradan ufak tefek farklılıklar gordum ama yıllardır arkadaşız aleviymiş bilmem neymiş unutuyoruz bile .ama tanıdıgım bir alevi daha vardı gerçekten cok kötülügü oldu banada bir cok tanıdığıma da ve bizden cok farklıydı din min degil mesele ya
Yasak_elma Rouge Bence kötülüğün dinle inançla alakası yok canım bu insanlıkla karakterle alakalı bişey.Ben alevi olup sunnilerden çok daha iyi çok daha saygılı daha can dostu insanlar gördüm tanıdım.Gevur bile bazen insanın kendi öz akrabasından daha iyi davranıyor insana.
PiTi Hayalperestbayan annem Alevi babam Sünni. Annem babama göre daha imanlı hatta baba tarafına göre diyim. 5 teyzem 4 de dayım var hepsi de namaz Kızlar oruç tutar. Kafası kapalı olan da var. Camiden çıkıp yallah yallah diyeni de biliyoruz gördük!! Genelleme yapmak her mezhep için çok kötü. Her şeyin iyi de var kötüsü var
Yasak_elma Dilan3019 Bisey sormak istiyorum kuzum sana.Aleviler tavşandan hoşlanmazlarmış sevmezlermiş bu doğrumu?Birde aleviler gusul abdesti alıyorlarmı?Ben sadece aleviler hakkında bunları merak ediyorum.Alevi bir arkadaş bulunca sormak istedim canım🙂
Dilan3019 Yasak_elma yok kuzum seviyoruz. Yani Oda bi can. Sevenide var sevmeyenide nasıl her insan kediyi köpeği sevemez onun gibi bişey. Şahsen dayım besliyordu. Gusül abdesti alıyoruz tabiki☺️
zarifhanim Popy_ apartmanımda var öyle bir komşum. Yaşlı bir kadın, biz belden aşağısını tek yıkarız diyor abdest olayı sorulduğunda. Yani hepsi aynı değilmiş bilemeyeceğim ama söyleyenler de kendi ağızlarıyla söylüyor. Abdest alanı da almayanı da var.
Rouge Yasak_elma aynen öyle bir cok farklı dinden tanıdıgım var iyisi de var kötüsü de dedigim gibi ikisi alevi hic biseylerini gormedim insanla alakalı
Hayalperestbayan Dilan3019 benim arkdasim almiyrdu hayatinda hic abdest diye birsey almamis bu cok garibime gtti