O kadar zor ki bu devirde iş bulmak. CV’m elimden geldiğince dolu 10/10 diyemem ama 8/10 diyebilirim. güzel güzel özet bilgilerim çalıştığım işte neler yaptığım referanslarım vs var ama büyük bir sorun var CV mi inceleyen bir tane İK yok. Bu nasıl bir iş anlamadım. Erasmus yaptım ingilizcem var bilgisayar yazılımlarında temel seviye bilgim iş analizi konusunda kendimi ilerletebilecek temel bilgim var. Genel kültürümün de nispeten iyi olduğunu takım arkadaşları ile iyi geçindiğimi ve üretken olduğumu düşünüyorum ama iş başvurularıma bakan bile yok günde 230 yere başvuruyorum bir tanesi de bakmaz mı bu linkedin ve kariyer net bir işe yaramıyor bunu çözdüm. Telegram gruplarına bakıyorum oralarda da işlerin %80i muhasebe. Muhasebe ihtiyacı bu kadar mı fazla ben bu işi çözemedeim bizi ilerletecek mesleklere ihtiyacımız var biz hala bürokratik mevzularla uğraşıp duruyoruz dünyanın hızına yaklaşmamız lazım. eleman net üzerinden deneyeceğim orada da işlerin niteliği düşük hep neredeyse aile şirketi. Aile şirketlerinden çok çektim oldukça sömürüldüm ve kariyerime katkısı yok denecek kadar az. Devletin acilen fazla mesaiyi engelleyip nitelikli işlere verdiği desteği artırması gerekir işvereni bu konuda daha iyi desteklemeli. Sanayi okul işbirliğini zorunlu hale getirmeli işsizlik çözülmeden ülkenin ilerlemesi çok zor. Çalışmayan 1 milyon kişinin kaybettiği her bir dakika ülkeye dakikada 1 milyon dakikalık zaman kaybı yaratıyor ki on milyona yaklaşmıştır bu işsizlik. Yazık gerçekten. Köle olalım diyorsanız artık ona da razı geleceğiz galiba ama köle ilanına başvursam ona da dönen olmaz böyle bir ülkeyiz işte. Allah sonumuzu hayreylesin.
İş bulmanın imkansız hale gelmesi
fatimaaaa çok haklsınız maalesef, o kadar okuyan var ki ama hiçbiri çalışmıyor neredeyse. 2 üniversite mezunu insan gidip bimde kasiyerlik yapıyor.
fatimaaaa mesleğiniz nedir
fatimaaaa kimse iş vermek istemiyor fazladan insan çalıştırmak istemiyor ben iki tarafıda haklı buluyorum
fatimaaaa ortalık üniversite mezunu kalifiye eleman doldu. Üniversite okudum demek için üniversite okuyan insanlar var. Ustalık gerektiren meslekler boşta kaldı. Annemler boyacı tuttu evi boyatmak için. Yalap şalap iş yapıp gitmiş. Kalan yerleri babam boyayacak. E nerede ustalık? Herkes doktor,avukat,mühendis olacak değil yani. Bence acilen yol üstü kaldırım üniversiteleri kapansın. Meslek liselerine ağırlık verilsin. Ortalık mesleği olmayan işsizlerle dolu.
Kirmizilamba iş analistliği veya yazılım geliştirme uzmanı ama yazılımda biraz daha katedecek yolum var iş tecrübesine ihtiyaç duyuyorum bilgisayarımı yenileyemiyorum her şey çok pahalı :(
ZRaporu bu fatima olivettinin bahsettiği fatima mı acaba 🤭
Yani çok üzülüyorum böyle olduğunu görünce ama bi iş veren olarak ve hem yurt içi hemse yurt dışı yaşamış biri olarak bende 2 uni mezunu insanlarım bana iş başvurusunda bulunup telefonla ve cv yolla değerlendirelim dediğmde cv nasıl yazılıyor diye saf saf soruyo olması ve bu bir avuc kişi değil bir çok kez karşılaştığım durum… yada biri vardı uni ye hazırlanıyorum demişti 26-27 yaşında :) babasının harçlığınla yaşıyor olması ve görüşmeye geldiğinde ilk sordugu soru maas ve izin günleri :))) gibi gibi… aktif aramak önemli ama bu demek değilki 10000 mail copy paste yap iş yerleride anlıyor bunu…
Ecelisa ben baya tertipli açıklayıcı bir CV yazdım ama sorun CV nin incelenmiyor oluşu. son 1 haftada en az 40 yere başvurmuşumdur toplam CV görüntüleyen 5 tir onlardan da 1 i döndü. Bu yüzdeyle gidersem mezara gireceğim galiba. Hayat çok garip birçok okul arkadaşım benden daha az ilgili ve bilgileri az olmasına rağmen kurumsal firmalarda iyi pozisyonlarda çalışıyorlar çok rahatsız edici olabiliyor bazen. Yakın arkadaşlarımdan bazıları da benimkine benzer durumdalar o da üzüyor ve onlara da yardımcı olamıyorum. Mesela bir arkadaşım var yabancı uyruklu ama her anlamda kefil olabileceğim güvenilir ve azimli birisi. Tunuslu ve elektrik elektronik alanında yüksek lisans yapıyor iş bulamıyordu yoğun depresyona giriyordu en son toyota da iş buldu bu defa da çalışma bakanlığı izin vermedi. Erasmus stajı kazandı onda da yurtdışından bir firma bulması gerekiyor. 9 senedir Türkiye’de ve bu sene eğitimi bitiyor oturumu da bitecek bir şeyler yapmadan sonuç alamadan dönmek gerçekten zoruna gidiyor hayatının bir bölümünü bu hedefte harcadı ailesi ekonomik anlamda destek oldu ama sonuç pek cezbedici değil. Ortalama desen var dil desen var zararlı alışkanlığı da yok ama dünya tahmin ettiğimizden de farklı bir yer bunları tecrübe ediyoruz yazık gerçekten. Allah dertlilere deva versin amin.
ZRaporu Z raporu ne arayışından bahsediyorsun? Tarz dediğin şeyi betimler misin?
ZRaporu bir postunu okumuştum benziyor biraz ya 🤭
fatimaaaa sen kendinden okadar eminsinki bi baskasinin yükünü ve problemlerinide sirtlamisin. Sayfa sayfa bos teori görünce cok canim sikiliyor ama bana 14 yas itibaren kasa temizlik kunduraci söförlük vs gibi seyler yazsan yada yazsa cv de direk degerlendirirm ve degerlendirilir sana bi kac soru ne mezunusun nerden mezunsun ve is deneyimlerin neler suan evdemi oturuyorsun yoksa en kötü bi bakkalda yardim ediyormusun bunlar cok önemli unsurlar. Bana hissiyat olarak ben okdar mükemmelimki muntazamimki ama lanet olasi sistem beni bizi almiyor diyormusun gibi geliyor…
Tunuslz arkadasin zaten kendi memleketinde biseyler bulmali ve yükselerek avrupaya acilmali …
Ecelisa valla sen de kendince seçim hakkı gücü verildiğinden dolayı çok önyargılısın. şoförlük yapmam gerçekten de senin alacağın pozisyon için çok önemlidir eminim ki. Herkes aynı şartlarda yaşamıyor 1 yıl önceki maddi durumla şu anki de bir olmayabilir. Benim zamanım genelde eğitimle geçti ancak yazları çalışma durumum oldu. ond da fabrikada kitapçıda falan çalıştım ama senin işine yaramayacak şeylerdir bunlar eminim ki. son çalıştığım yerde 2 haftada bir eleman mutlaka ayrılıyor yerine başka biri giriyordu o kadar kötü şartları vardı herkes sabredemiyordu yani ben 2 yıl kendimden ödün verdim sırf ailemle daha fazla vakit geçireyim diye. İllaki daha fazla farklı sektörlerde çalışma deneyimim olabilirdi ama küçük yaştan itibaren çalışma hayatında değildim 14 yaşında çalışmıyordum kararını etkileyecekse. Şu anda yaşım 25. Ben muntazamım demiyorum ama nispeten verilen işi yerine getirebildiğimi düşünüyorum. Fen lisesi bitirdim okuduğum bölümü 3. bitirdim yüzde yüz ingilizce okudum iyi seviyede ingilizcem var takım çalışmasına yatkınım yalan dolanla da işim olmaz rehberimi alsan rastgele birini arasan bir tane çıkmaz bu karaktersiz vs diyecek biri. Benim bildiğim bir şey varsa herkes her işi öğrenebilir, dürüstlük ve azim hepsinden önemli. Yaptığı işlerden ziyade karakter analizlerine daha önem verilmeli. Bunun için birçok testler var. İK cıların hayatı benden daha iyi kimse bilemez yaklaşımı da bana garip geliyor ne diyelim hayırlısı . Ama senden ricam başvuralnların CV lerine bak hazır filtrelerle gözünden kaçanlar olacaktır illaki.
Ayrıca niye Tunuslu arkadaşım kendi ülkesinde iş bulmalı sonra Avrupa’ya açılmalı neden Türkiye’de iş bulmasın? İşini iyi yapabilecek ülkeye katkı sağlayabilecek herkes gelsin çalışsın Avrupa’ya gitmelerine gerek yok. Neyse laf anlatmak çok zor umarım elindeki seçim hakkını doğru şekilde hak yemeden kullanırsın insan eline güç geçince değişebiliyor.
fatimaaaa tekrar merhaba bak yine takım ekip şu bu diyorsun teoriye dayanıp, şu işi yaptım ne işine yararkı çok yanlış düşünüyorsun wc bekcisi yapmış olsan insan ilişkisi yada müşteri İlişkileri diye konumlandıra biliyorsun. Sen anca kitap devamsızlık yapmamakla ve ezber üzerine dayanan bi kapasiteye sınıf 3. Demen bana hiç bişey ifade etmiyor, ben uniyi 1. Bitirdim ama derslerde en arkada uyudum bi önceki gün çok içtiğim icin…. Bu kalifiyeli olduğumu ifade etmez 1000 tane sertifikam var hepsine hakimim demez… sen 5 senedir wc kapısında 1 tl bekledim demen ke evde inek gibi sertifika peşinde koştum demenle bir değil diploma = kalifiye demek değil
- Düzenlendi
Ecelisa ben uyumadım üniversitemde uyuyarak 1. olmam mümkün değildi okuduğum bölüm de buna uygun değildi. İnsan ilişkilerinde gerektiği kadar iyi sayılırım mükemmel değilim tabi satış danışmanlığı yaptım kitapçıda, online ürün satışı da yaptım müşteri temsilcisiydim bir yerden de, fabrikada vardiyalı da çalıştım. Kendi bölümümle alakalı da birçok online kurs aldım küçük çaplı da olsa projeler gerçekleştirdim sunucu yönetimi wordpress gibi konularda editörlükte bilgim aktif işlerim var. Anca kitap derken kitabı eğtiimi teorik bilgiyi bu kadar küçümseyemezsin okuldaki aldığım bilgilerle iş arıyorum daha çok. İşe giren birçok arkadaşım da üniversitede aldığı ilgili dersleri referans alıyor diğerlerinden ön plana çıkmış olmalarını bu derslere bağlıyor ve bunu pratikte deneyimlemişler. Sadece diplomam yok bir şeyler de denedim elimden geldiğince ve yine de yetersiz hissediyorum tabi. Bu süreçte 3 farklı staj deneyimim birisi Turkcell’de diğeri Do&CO diğeri Belçika’da Erasmus stajı ve bunun dışında fabrikada, kitapçıda, dernekte gelen misafirlere hizmet, fuarlarda broşür dağıtımı gibi para kazandırıcı işler de yaptım. 2 yıl bir e ticaret firmasında satış danışmanlığı, sosyal medya uzmanlığı ve tedarikçilerle iletişim görevlerini üstlendim o iş biraz yıpratıcıydı ama bir şeyler denedim sadece yattım denemez ama şansım düzenli ve kariyer fırsatları sunan işler için yaver gitmedi biraz.
Bu arada bugün Tunuslu arkadaşım aradı ve iş bulduğunu söyledi şimdilik 3-5 ay resmi olmayarak çalışacak ama firma bürokratik engelleri aşmak için uğraşıyor. insanlar emek veriyor karşılığını almak istiyor 3-5 ön yargı içeren kalıp fikirlere göre elendikleri birer sayıdan ibaret olmak istemiyorlar. Ülkesine gitmeden burada ilerleyecek öyle ülkesine dönecek inşallah. Ben dünyadaki her insanın emeğinin karşılığını almasını isterim hayalleri gerçekleşsin.
Bir de sertifika var sertifika var. Mesela bir CCNA sertifikası ile zaman yönetimi sertifikası bir olmaz tabi ya da ITIL sertifikası ile MS Office sertifikası almak aynı şey değil sertifikaların hepsini bir kefeye koyma küçümseme emekle alınıyor birçoğu ve yetkinliği gösterir. MEB in İSMEK in dandik 1 haftalık formalite sertifikalarından bahsetmiyorum.
Neyse konuşacak pek bir şey yok Allah bizim gibilerin de bahtını açık eylesin ben hayatın hep zincirleme fırsatlar sunduğuna inanırım birçok defa da şahitlik ettim sabrediyorum şimdilik.