Lagosiyawo Umarım çabucak geçer.. 🥹♥️
İç dudak ısırması.
Polyannacilik Genel olarak öyle yapmaya çalışıyorum. Ama çoğu zaman ben görmeden yapıyor sonra da soruyor çok ilginç yani 😏
Bisaniye çocuk işte napcaklarini kestiremiyoruz malesef tez zamanda bırakır inşallah 😏😏
Polyannacilik İnşallahh 🤲🏻🤲🏻
Benim oğlumda 3 yasında oda üst dudağını emiyor kızsrıyo ve kuruyunca catlıyor. ve ben işe basladığım günün ertesi edindi bu alıskanlığı. Görür görmez “ dudağın bizimkinden farklı olmus bu bu sekılde olmaz” dedım. Oda her aklına geldiğinde dudağım olması gerektiği gibi mi diyor :D ve bıraktı kısa sürede kaygısını giderdim sürekli aradm iş yerinde iletişimi kesmedim darladım hatta merakda kalmasn diye :) darısı basınıza
Bisaniye umarım ❤️
Bisaniye Çocuğunuz dudak ısırmayı keşfettiği için mi yapıyor yoksa çok fazla otorite kurulduğu için mi, önce sebebi bulursanız çözüm daha kolay olabilir. Yanlış anlamayın çocuk üzerinde baskı olduğunu kastetmiyorum ama örnek verecek olursam çocukların organları keşfetmek dışında bazı dönemlerinde yapma oğlum, etme oğlum, yemeğini ye, oyuncaklarını topla, hayır öyle olmaz, elindeki şeyi bırak sana zarar verir vs gibi komut cümleleri yani ebeveynin otorite kurma isteği ile çocuğun duygusal olarak özgür davranma kendi kararlarını verme yetisi çakışabiliyor. Bu da çocukta normalde yapmadığı bir davranışı huy edinmeye sebep olabiliyor. Tırnak yeme, dudak ısırma, burun karıştırma yada cinsel organı ile oynamak gibi.
Pedagoglar böyle şikayetlerde duruma göre tensel temasın arttırılması, normalden daha fazla ilgili davranılması yahut o davranışın üzerine gitmemeyi önerir.
Bana kalırsa kendi kararlarını keşif döneminden kaynaklıysa ve bunu huy haline getirmeye çalışıyorsa dudağını ısırma diye sürekli uyarmak o davranışın üzerine odaklanmasına sebebiyet vereceğinden dolayı hiç öyle bir hareketi farketmemiş gibi ilgilenmeyerek ve ona farkettirmeden dikkatini başka bir şeye yönelterek azaltmak faydalı olabilir gibi geliyor. Tabi bunun için zamana ihtiyaçları var. Yaptığı hareket farkedilmeyince onun için illaki sıkıcı bir hal alacak ve kendisi bırakacak.
- Düzenlendi
zarifhanim Sanırım ilk keşfettiğinde ağzının içini görseydiniz korkardınız. Ben bir rahatsızlığından dolayı ağzı yara oldu sandım. O kadar kötüydü. Doktora götürdüm kendi yapmış deyince başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Ve oğluma aft yarası için sprey verdi. Sürünce kıyametleri koparıyordu. Normalde bir cocuk bu durumu yaşarsa bir daha yapmaz değil mi? Ya da ben mi yanlış düşünüyorum? Yapıyor.
Otoriteye gelirsek. Olması gerektiği gibiyiz bana göre. Çok okuyorum. Çok araştırıyorum. Ama daha çok kalben davranıyorum. Olmasını istediğim çocuk değil de olmak istediği çocuk oluyor daha çok. Oyuncaklarımızı bazen beraber topluyoruz. Ben evi toplarken babası bana yardım ediyor ve kendi görevi olduğunu anlatmak için bazende ben otururken eşim evi topluyor. Böylelikle o da oyuncaklarını toplamasının aslında kendi görevi olduğunu biliyor. Ben bir çocuk gibi değilde bir yetişkin gibi konuşuyorum onunla. Dolasıyla onun kararlarına saygım var. Sarımsak sevmiyorsa vermiyorum. Ara ara teklif ediyorum ama asla zorlamıyorum. Gibi gibi. Yani eğer kaygı bozukluğu yapıyorsa bu tutum bilemiyorum. Ya bir yerlerde ben yanlış yapıyorum ya da oğlum kendini keşfediyor. Aslında her şeyi biliyorum ama hiçbir şey bilmiyorum… Böyle bir durumun içerisindeyim. 🥺
Bisaniye biraz yoğun olduğum için giremedim geç dönüş yapıyorum kusura bakmayın böyle bir durum olduğuna dair bir şey hatırlar veya emin olursanız gece uyuyunca ilk 15 dakika içinde vücut uykuya geçiş yapıyor ama bilinç hala açık oluyor baş ucunda ismiyle seslenin uyanmazsa o ana ait ne varsa hepsini tasvir edip anlatın misal şu günde sen bu yemeği hiç sevmedin içinde pirinç brokoli vs vardı ama ben seni zorladım sen yutmak zorunda değilsin dudaklarını ısırmaya gerek yok sen güçlüsün bunu atlatırsın gibi ama tek denemede hemen sonuç almaya bilirsin bu konuda barış muslu var travma temizligiyle hastalık ve takıntıları iyileştiriyor onun yazılarına bak istersen ben bu sorun için bakınca nedeni bu şekilde yazıyordu bir de sağ ve sol tarafın sebebi de başka ondan sormuştum çocukların belli donemler garip takıntıları oluyor ama sonrasında geçiyor benim oğlumda sürekli kabuk bağlayan yaralarını kazıyordu haliyle iyileşmesi baya zaman alıyordu ne yaptıysam engel olamıyordum ama zamanla kendi kendine bıraktı umarım sizinde öyle olur 🤗🙏
- Düzenlendi
Bisaniye işte bir büyük bu durumu yaşasa yapmaz ama bir çocuğun yapmayacağını söyleyemeyiz. Onlar nasıl davranacaklarını bilmediğinden davranışın üzerine gidebiliyorlar. Bir kere o dudağın hali ilgisini çekmiş ve sürekli devam ediyor olabilir. Bahsettiğinize göre üstüne gidilmemiş, otorite kurulmamış herhangi bir stres yada kaygı bozukluğu da olmadığını söylüyorsunuz. Görmezden geldikçe kendi bırakır ama üzmeyin kendinizi bu dönem size baya uzun gelebilir.
Benim kızım canının acıdığını bile bile başını sandalyeye duvara falan vuruyordu. Yani ağlayana kadar yapıyordu ne zaman ki canı acısa ağlamaya başlasa öyle bırakıyordu. Yapma etme dedikçe aklına gelir daha çok yapar şahsen şahidim benzer olaylara. Bizim için o kadar zordu ki tak tak duvar sesi geldiği halde o hareketi görmezden gelmek. Gözümüzün içine bakıyordu vururken demek ki vereceğimiz tepkiye göre devam edebilecekti. Hiç yapmıyormuş gibi görmezden gelerek çok yaptığında eline yiyecek bir şey vererek bıraktırdık. Daha doğrusu kendi iki üç haftada bıraktı. Umarım sizde çabuk atlatırsınız..
zarifhanim Bilgilerin için çok teşekkür ederim. Umarım çok çabuk geçer. Görmezden gelmeye devam edeceğim. 🌸
Okyanusunkalbi Bunu biliyorum. Hamile kalmadan 3 ay önce, 3 aylık hamileyken, Oğlum 3 aylıkken yaşadığım stresli durumlarıda bir kağıda yazacağım. 1 hafta kadar her gece onunla konuşacağım umarım faydası olur. Çok teşekkür ediyorum yardımların için. 🌸
Bisaniye o durum bende de vardı. Bi sebebi de yoktu. Hala da arada dudağımı ısırırken buluyorum kendimi
Bisaniye bu alışkanlık başlamadan önce evde değişen bir şey oldu mu hiç? Stres kaynaklı da olabilir