Copper Endişe etmemeniz için anlatmak istiyorum. Ben hamileyken bebeğime 1/250 engel riski olduğu söylenildi ikili tarama sonucumda. Bunun üzerine detaylı usg kalpte beyaz bir nokta olduğunu trizomi riski varsa çıkacağı söylenildi halbuki başlıbaşına engel teşhisi yokmuş beyaz görüntü yanında bir organ eksikliği ense boyunda değişiklik falan olursa anca o zaman bu bebek down sendromlu diyebilirlermiş. Bu sebeple doktorum fetal dna, amniyosentez ve genetik testler istedi. Hadi fetal dna kolay iki tüp kan verip amerikaya yollanacak iki hafta sonra sonuç gelecek ama amniyosentez karından sıvı alımının riskli olduğunu öğrendim. Sordum kendisine "eğer bebeğime engel teşhisi konulursa bunu erken de farketseniz tıpta çaresi var mı diye. Yok kalıtsal hastalık olduğundan öyle doğar, sadece bilginiz olur dedi. Peki neden istendiğini sordum. Bebeğinizde olası bir engel durumu varsa aldırabilme durumunuz için isteniyormuş bir kaç sebepten biri bu. Kağıt imzaladım. Bebeğim engelli de olsa doğurmak istediğimi bu sebeple kendi rızamla genetik testleri yaptırmayacağımı hastanenin bundan sorumlu tutulmayacağını belirten bir dilekçe yazarak. Çünkü ben özel yaratılışa sahip olsa da ona bahşedilen bir hayatı yok edip sağlıklı olunca doğuracak ayrımcılığı yapamazdım. Allaha şükür kızım da bahsettikleri engel risklerinden hiç biri çıkmadı,sağlıklı doğdu 2 yaşına girecek.
Demem o ki aldırmayı düşünmüyorsanız, çok büyük bir engel riskiniz yoksa bu testleri yaptırmak zorunda değilsiniz. Çünkü iyileştiremeyecekler.. ve ilerleyen haftalarda bebeğiniz büyüdükçe Allah göstermesin ama varsa bir engeli her türlü öğrenmiş olacaksınız.