Bsrkaya ☺🌸
Geeg Merhaba, tesettüre girme niyetiniz güzel. Rabbim daim etsin, sizi bu kararınızdan soğutanları ise uzak eylesin. 🌸
Kusur arayacak olsak islamda ne siyah, ne de peçe zorunluluğu yok. Hatta peçe daha çok gözü öne çıkarıp dilkat çektiğinden bir çok toplumda caiz de görülmeyen bir örtü. Dini bir delili de yok. Üstelik el ve yüz örtülmesi farz olan bölgeler değil. Ama karışmak yerine yengenizin tercihine de saygı duyuyoruz. O da güzel bir rehber olur size umarım saygı duyarsa 🙂
Şimdi size şunu söylemek istiyorum. Kapanmak isterken görünüşe mi önem verirsiniz yoksa islamın gerektirdiği şekilde giyinmeye mi. Yani birden tesettüre girmek de nefsinize ağır gelecek, açık birinin sadece başörtüsü takması da nefsine ağır gelecek. Her türlü bunu göze almanız gerek evvela. Kadın için el ve yüz dışındaki bölgeler avret mahalli sayılır. Tesettür ise bu bölgelerin dikkat çekmeyecek, vücut hatlarını (kalçayı, göğsü, baseni vs bölgeri) belli etmeyecek şekilde örtülmesidir.
Benim için bir kadının tesettürü denildiğinde toplumda giyinişiyle ayırt edilmeyen, topuz veya çeşitli aksesuarlar kıpkırmızı rujlar kaba makyajlar ile dikkat çekmeyen, toplumun ahlak kurallarını ihlal etmeden yüksek sesle konuşup kahkahalar atmayan, fiziki hatlarını belli etmeyecek şekilde giyinmiş bir hanım efendi belirir zihnimde. Sizin için ne ifade ediyorsa ve zihninizde beliren şeye neyi hangi kıyafeti yakıştırabiliyorsanız bedeninizi avret mahallinizi örtmek, bir erkeğin dikkatini çekmemek suretiyle giyebilirsiniz. Şunu bunu giyin diyemem kendim tam tekmil tesettürün hakkını verememişken.
Çarşaf giyip bir toplumda kakara kikiri gülmek de dikkat çekmeye girer, peçe takıp giyinip bir merdiven çıkarken bacağın görünmesi de dikkat çekmeye girer. Gerektiği şekilde doğruca kapanıp bir erkeğin gözlerine bakmak, onunla bakışmak da tesettür değildir.Tesettür sadece kapalılık değil. Dinin bir kadından beklediği hanım efendiliktir, edeptir esasında.