• Öneri
  • Kapanma meselesi tesettür nasıl olmalı

Merhaba kızlar ben kapanmak istiyorum önce pantolon tunik düşündüm hatlarım belli olmayacak şekilde görümcem feraceli ve peçeli o şekilde kapalilik olmaz dedi tamam dedim elbiseye karar verdim ferace gibi aynı ama değil koyu renkler alacam zaten açık dikkat çeken şeyler istemiyorum ama şimdide siyah olması lazım başka renk olmaz diyor netten araştırdığım kadarıyla siyah diye bir zorunluluk görmedim bu konuda beni aydınlatırmısınız lütfen

Geeg ben dogrusunu bilmiyorum acıkcası ama kendime gore bir dogrum var bu yanlıs da olabilir bilmiyorum fakat kapanan insanlara sunu yap bunu yap denmesini dogru bulmuyorum sen kendini nasıl daha rahat iyi hissediyorsan öyle olmalı bence daha baslar baslamaz su olmaz bu olmaz lafları senin ilerde tesettürden uzaklasmana sebep olacaksa oyle baslamamalısın.gördüğüm ornekler hep bu yonde ,hep siyah giy hep ferace giy diye bastırılanlar bize sey diyor ya ben eğer acık olsaydım şöyle yapardım su renk giyerdim gibisinden seyler söylüyorlar bu bence daha günah ve uzaklaştırmaktan baska bisey degil sen nasıl iyi hissedeceksen oyle basla zaman gectikce daha da kapatıcaksın belkide cünkü sen onu omrun boyu tasıyacaksın direk simsiyah olursan birgün kapalı ama kahverengi bile giysen laf yapacaklar o yüzden baskasına degil de senin için dogrusu ne ona bak onemli olan bu

Geeg bende tesettürlüyüm ama renkli giyinirim ,siyah giydiğim zaman kayinvalidem kızıyor yastamısın diyor renkli dediysem pembe kırmızı değil,renklerin koyusunu giyerim mesela yeşilin hakisini giyiyorum onun gibi, @Rouge me katılıyorum❤️ bazı insanlar örnek olucağına köstek oluyor sen zaten karar vermişsin kapanmak için kimsenin demeye hakkı yok şunu giy bunu giy diye, sadece tesettüre uygun giyinmen yeterli olucaktır tabi bu benim düşüncem , günümüzde tesettüre uygun,dinimize uygun giyenen parmakla sayılacak kadar az , o yüzden kendi bildiğini yap o peçe taktı diye sen takmak zorunda değilsin zamanı gelir hakkını vere vere kitabımızda uygun giyinirsin ,bu tartışmaya açık bir konu Kendi bildiğini yap mutlu ol💐

Geeg Bol ve hatların belli etmeyeceği şekilde olduktan sonra renklerin önemi yok bence.Bende tesettürlüyüm her rengi giyerim önemli olan hatlar belli olmasın tesettürün amacı da o zaten☺💕

Geeg bende yeni kapanan birisi olarak söylüyorum ki. Pantolon dinimizce kadınlara uygun değil pantolon erkek kıyafetidir. Onun yerine etek ve elbise giymelisin. Kesinlikle ferace almalısın ama feraceyi koyu renklerde alman daha hoş olur. Dikkat çekmeyecek renk olursa hoş gözükür. Elbisene ve eteğe gelecek olursak istediğin renkte giyin hatların belli olmayacak şekilde bol giyin rahat olursun. Zaten ben topluma girdiğimde dışarda feracemi çıkarmam yabancı birinin evine gidecek olursak ona göre koyu renkı ve bol elbise giyerim. Feracemin üstüne de eşarp takarım göğsümü ve sırtımı kapatacak şekilde evde ise yazma bağlarım. Ama dışarı çıkarken kesinlikle eşarp. Şal değil..
      Ben kendimi yabancı gözlerden sakınarak sadece eşime görünürken özenle olup dışarıya ise dikkat ederek bu şekilde çok rahatım umarım sende rahat olursun.

Geeg Selâmünaleyküm. Öncelikle bu güzel niyetinizin hayırlı sonuçlanmasını ve sürecin sizin için kolay olmasın dilerim Rabbimden.
        Kapalılıktan değil tesettürden bahsedeceksek eger öncelikle tesettürden maksat erkeğin kadının üzerindeki cazibesi anlayamamasıdır. Bu cazibeyi gizleyen her şey tesettürdür; çarşafsa çarşaf, ferace ise ferace, pardösü ise pardösü. Kişi bu çizgiyi hangi kıyafet ila sağlıyorsa odur tesettür. Eğer ki kadın çarşaf giydiği halde yürürken bir rüzgar ile bütün hatları belli oluyorsa giydiği şeyin adı çarşaf olsa da o tesettürü sağlamaz.
        Dinimizde şu kıyafet yahut bu kıyafet diye bir şey yoktur. Tesettürü sağlayan kriterler vardır:
        1) Vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde bol olmalı
        2) Dikkat çekmeyecek desenler ve renklerde olmalı
        3) Ayette cilbab kelimesi geçiyor yani dış kıyafet. Gün içinde evde dolaştığımız kıyafet isterseniz elbise olsun bununla namahrem yanına çıkmak doğru değil. Üstüne hatları belli etmeyen herhangi bir dış kıyafet tercih edilmeli.

Elbette hepimizin dinimizin emirlerini yerine getirmekle zorlandığımız, nefsimize ağır gelen noktalar oluyor. Ama samimi bir niyet alarak yola çıkarsak Rabbim kolaylaştırır. En güzeli yapmaya niyet edin siz, ve bunu kolay kılması için Allaha dua edin. 🌸

Asena38 yeni kapanmissiniz hayirli olsun. Neden sal olmamali peki

Geeg yok canım öyle bi zorunluluk yok sadece siyah hiç dikmat çekmediği için tercih ediliyo kimisi kafasına göre zorunlu diyo bende tam tesettürüyüm bol ferace bol elbise giyiyorum eşarbımı yada şalımı büyük boylardan alıyorum ve çenemden yukarı doğru götürüyorum iki omuzumda kapanıyor yada hazır örtülerde var tam kapalılık için onlardan alıcam bu sefer Türkiye’ye gelince

Bsrkaya ☺🌸
        Geeg Merhaba, tesettüre girme niyetiniz güzel. Rabbim daim etsin, sizi bu kararınızdan soğutanları ise uzak eylesin. 🌸
        Kusur arayacak olsak islamda ne siyah, ne de peçe zorunluluğu yok. Hatta peçe daha çok gözü öne çıkarıp dilkat çektiğinden bir çok toplumda caiz de görülmeyen bir örtü. Dini bir delili de yok. Üstelik el ve yüz örtülmesi farz olan bölgeler değil. Ama karışmak yerine yengenizin tercihine de saygı duyuyoruz. O da güzel bir rehber olur size umarım saygı duyarsa 🙂
        Şimdi size şunu söylemek istiyorum. Kapanmak isterken görünüşe mi önem verirsiniz yoksa islamın gerektirdiği şekilde giyinmeye mi. Yani birden tesettüre girmek de nefsinize ağır gelecek, açık birinin sadece başörtüsü takması da nefsine ağır gelecek. Her türlü bunu göze almanız gerek evvela. Kadın için el ve yüz dışındaki bölgeler avret mahalli sayılır. Tesettür ise bu bölgelerin dikkat çekmeyecek, vücut hatlarını (kalçayı, göğsü, baseni vs bölgeri) belli etmeyecek şekilde örtülmesidir.
        Benim için bir kadının tesettürü denildiğinde toplumda giyinişiyle ayırt edilmeyen, topuz veya çeşitli aksesuarlar kıpkırmızı rujlar kaba makyajlar ile dikkat çekmeyen, toplumun ahlak kurallarını ihlal etmeden yüksek sesle konuşup kahkahalar atmayan, fiziki hatlarını belli etmeyecek şekilde giyinmiş bir hanım efendi belirir zihnimde. Sizin için ne ifade ediyorsa ve zihninizde beliren şeye neyi hangi kıyafeti yakıştırabiliyorsanız bedeninizi avret mahallinizi örtmek, bir erkeğin dikkatini çekmemek suretiyle giyebilirsiniz. Şunu bunu giyin diyemem kendim tam tekmil tesettürün hakkını verememişken.
        Çarşaf giyip bir toplumda kakara kikiri gülmek de dikkat çekmeye girer, peçe takıp giyinip bir merdiven çıkarken bacağın görünmesi de dikkat çekmeye girer. Gerektiği şekilde doğruca kapanıp bir erkeğin gözlerine bakmak, onunla bakışmak da tesettür değildir.Tesettür sadece kapalılık değil. Dinin bir kadından beklediği hanım efendiliktir, edeptir esasında.

Geeg arkadaşlara katılıyorum sen güzel bir karar almışsın gönlümden geçtiği gibi giyin,ama şöyle de bişey var zamanla giyimini düzeltemiyorsun o yüzden başlarken daha tesettürlü olmak daha güzel bence,bende kapalıyım ama yıllardır bi tık ilerletemedim tunik pantolon olayını

Geeg bence bu sorunun cevabını burada insanlarda aramayın çünkü herkes bence diyecek.. tesettürle alakalı kitap alın okuyun Allah nasıl örtünmemizi istiyor ondan öğrenin.Neyi nasıl neden yapmanız gerektiğini en başta doğru kaynaktan öğrenirseniz yapmak ve devam ettirmek daha kolay olur diye düşünüyorum 😊

Pek bilgim yok ama burada illa bilgi sahibi olup, danışabileceğin birileri vardır

Geeg açıkçası ben tunik ve pantalonda bir sıkıntı görmüyorum eğer pantalon vücut hatlarını belli etmiyorsa giyebilirsin ki ben de tesettürlüyüm ve bol pantalon giyiyorum açık renkler sevmiyorsan tabi ki koyu renkler tercih et ama açık renk giymende de bir sakıncası yok giydiğin şey içini belli etmesin vücut hatlarin tamamıyla ortaya çıkmasın yeterli ilk zamandan bu kadar kendini kisitlarsan devamı gelmez sen kendi bildiğini oku boşver

Hepinize çok teşekkür ederim kızlar namazıma başladım biraz da alışveriş yaptım gelsin Allahın izniyle tesettüre de girecem hakkıyla Rabbim herkese nasip etsin 🙏❤️😘

Geeg Bol paça pantolon ve diz altı uzun tunikler giyiyorum hatlarimi belli etmeyen elbiseler de giyiyorum parka markete sağlık ocağına falan giderken ferace de giyiyorum, beyaz kırmızı pembe harici her rengi giyiyorum bu benim tercihim dikkat cekmemeye çalışıyorum elimden geldiğince sana da böyle yap demiyorum canım ben böyle yapıyorum görümcen öyle diye öyle olmak zorunda değilsin kendini nasıl iyi hissedersen. Ha tayt giyip üstüne kalçada tunik giymek yada pantalonin içinde badiyi sokup öyle giyinmek tülbenti arkadan bağlayıp bağrın açık olması veya bone takmayip öndeki saçları öne çıkarmak hiç ama hiç doğru gelmiyor bana. Tesettür belki benim giydigimde değildir tam anlamıyla tesettürlü değilim farkındayım ama son söylediklerim kapanmak bile değil bence

• Geeg bunu yanıtladı.
        • Geeg bunu beğendi.
          6 gün sonra

Nurryy haklısın canım kapandım çok şükür renk konusuna takılmıştm sadece onuda hallettim koyu renk kıyafetler aldım Rabbim kabul etsin layıkıyla kapanmaya çalışıyorum