hayatboseglencos Muhtar karısının görevi sofrayı toplamak olabilir 😄 çünkü evde yapılmayan her iş için anneler kızlarına muhtarın karısı mı gelip toplasın derler bizim orada 😄
Şaka bir yana gözünüzü korkutmak için yazmıyorum muhtar eşinin görevini bilmem de muhtarın görevleri boş beleş denilecek kadar önemsiz görülmemeli bence.Çünkü sürekli sorunları olan insanlar ile muhatap olmak durumunda kalıyorsunuz. Sadece ikametgah, nüfus doğrulama, adres doğrulama gibi internetten yapılan işlemler değil yani mahkeme posta tebligatlarının hepsi özel kurye olmadıkça muhtarlıktan teslim alınır. Seçmen kağıtlarını muhtarlık dağıtır. Mahallelinin ihtiyaçları, kömür, gıda, giym yardımı gibi sosyal yardım kurumlarına gidemeyen bir çok insana muhtarlık başvuru yapar. Çiftçi kaydı her ne kadar e devletten açılsa da internetten işini göremeyen bilmeyen bir çok çiftçinin toprak kaydını muhtar yapıyor. Ki en uğraştırıcı işlerden biridir çünkü muhtarla beraber tüm azaların imzası gerekir. Ya siz kapı kapı dolaştırıp imzalatıyorsunuz ya da çiftçi kendisi azaları bulup imzalatıyor. Belediye için de yardıma başvuru alma yetkisi vardır. Yağmur duası, mahallede yemek veya merasim olacaksa muhtarın katılımı gerekir. Milli bayram kutlamalarında da okullarda komutanlar yanında muhtar yer alır. En güzel yanı bunların belli bir zamanının olması. Yani örneğin postacı haftanın bir günü gelir evrak bırakır. Jandarma haftanın bir günü uğrar. Yardım başvurulurı sezonluk dönemde alınır. Yardım kolileri muhtarlığa bırakıldı mı muhtar ihtiyaç sahiplerine, başvuruda bulunanlara koli temin eder.
Hani hepsinin ayrı günü olduğu için rahat bir iş. Ama sokağın lambası yanmıyorsa, mahallede elektrik su yoksa, su borusu patlamış ise, parkta ısıran saldırgan bir köpek varsa, çevre temiz değilse ve bunun gibi bir çok sorunla karşılaştığında maalesef halk kendi aramak yerine muhtarın kapısını çok çalar. Mesai saati dışında da çok aranırsınız. Olumlu yönler dışında en olumsuz sonuç bu olabilir. Yani sabırlı olmanız ve tüm bunlara yetişebilmeniz yönlendirebilmeniz gerekli. Benim dayım muhtardı, yazları başka işi de olduğu için ben dururdum onun yerine. Oradan biliyorum. Çok zevkli,her şeye rağmen çok sevdiğim bir meslek dalı. İnanın bazen arayıp falancanın kızı varmış iyi mi, ya da biz kız isteyeceğiz önereceğiniz biri var mı diye arayan bile oluyordu. Köy gibi bir mahalledeyseniz üstelik bu durumları çok yaşarsınız. Hazır olun derim bunlara, çokca sabır ve hayırlı sonuçlar diliyorum sizin için. 😊