ralp Çocukların merak duyguları fazla gelişmiş olup bir kafeste ömür süremeyecekleri için çevrelerindeki her faktörden bir şeyi merak edip araştırma gereği duyabilirler. Mesela benim 9 yaşındaki yeğenim de sınıf arkadaşlarından duyarak Youtube’a “Küfür Eden Çocuk videosu” yazmış, Google’da “Kanlı Para” oyununu aratmış. Hani ona bunun merak edilecek ne yanı olduğunu küçümseyip kızamayız.
Benim bu konudaki önerim çocuğun anneye dürüst olabilmesi için annenin ona hiç kızmadan her söylediği şeyi ilgiyle dinlemesi, çocuğuyla anne - kız, anne - oğul olmanın dışında çok yakın arkadaş olması ve dosdoğru davranmasıdır.
Arkadaşınız kızını alsın karşısına. Kızmadan ne merak ettiğini sorsun. Cinsellik hakkında merakı varsa ona dürüstçe yaşına göre anlatsın. Bildiği yanlış varsa yanlış olanı doğru bilgi ile düzeltsin. Örneğin “Bebek annenin karnında oluşmaz. Kadınlarda rahim diye bir organ var, bebekler orada büyür ve doğarlar.” Çocuk bu sayede anneye güven duyar ve doğru kaynaktan bilgi edinmiş olur.
Sapıklık hakkında da bilgi verebilir. Bedenimiz bize özeldir. Kendi rızamız olmadan kimse dokunamaz, kimse öpemez. Bunun ne kadar rahatsız edici bir duygu olduğunu farkettirebilir. Bu hoş olmayan görselin ise kendisini kötü hissettireceğini bu sebeple izlememesi gerektiğini söyleyebilir. Eğer bir arkadaş gibi açıklarsa çocuk bunu mantıklı bularak tekrar araştırmaya tenezzül etmeyebilir. “Böyle şeyler çok pis, yaptığın çok yanlış, senin yaşın çok küçük,nasıl araştırırsın bunları” diye kızarsak maalesef korkuyla beraber merak duygusunu körükleyebiliriz. Benim bir ablam şu huggy wuggy illetini yeğenime korkutarak kızarak bıraktırmaya çalıştı. Sonrasında çocuk parkta okulda yanında annesi yokken anlaşamadığı arkadaşlarını boğazını sıkarım diyerek tehdit etmiş. Yani çocuğu aydınlatmadan, merak duygusunu tatmin etmeden kesip atmaya çalışırsak biz varken dikkat eder biz yokken yine merak ettiği şeye meyleder. Maalesef çocuk yetiştirmek çiçek yetiştirmek gibi sadece bekleyerek sabredilmesi gereken bir süreç değil. Evet sabırla atlatmaya çalışacağız bu süreci ama çocuklarımızı yalnız bırakmayacağız. Kontrollü ebeveyn olmalıyız..