Çocuklara bir şeyler öğretirken özellikle bizim çocuklarımız gibi çocuklara, ders öğretir gibi değil de oyun oynar gibi bir şeyler öğretmek gerekiyor, onlara rol model olmamız gerekiyor. Çocuğu karşımıza alsak masaya otursak bir şey öğretmeye çalışsak canı isterse öğrenir istemezse öğrenmez ama onu biz yaparak öğretirsek daha çabuk öğrenir.
Onlara her şey de seçenekler sunmalıyız. Giyeceği kıyafette olsun gece yatacağı pijama da olsun, parka gidilecek yakın olan iki park var hangi parka gitmek istersin diyerek, kitap okunacağı zaman hangisini okumak istersin diyerek, meyve yiyeceği zaman elma mı yemek istersin muz mu yemek istersin gibi gibi… Bu seçenek örneğini evde siz çoğaltabilirsiniz. İstenmeyen bir şey yaptığında özellikle de bunu bilerek yapıyorsa ki bilerek yaptığında siz onu anlarsınız. Yaptığı işi çaktırmamaya çalışır biz sizi gözetler ne diyeceksiniz diye o zamanlar hiç çaktırmamaya çalışın çok zorluyorsa da dikkatini dağıtmaya çalışın. Biraz daha yaşı büyük çocuklar için söylüyorum diyelim ki okul ödevi var biraz ödevini yapıp aralara molalar koymanız gerek. Normal bir çocuk 20-25 dakika dayanıyorsa bizim çocuklarımız gibi çocuklar 15 dakika dayanır araya 5 10 dakika mola eklenir. Bir de bir işe başladıklarında o işi bitirmelerini isteyin. Misal bir boyama mı yaptı bir karalayıp bitirmesin o boyama sayfasını bitirsin bitirdikten sonra mola ya da bir oyun mu oynuyorsunuz o oyunu biraz daha devam ettirsin. Olabildiğinden fazlaca akran görmeleri gerek. Bol bol sohbet etmek gerek. Ama bu sohbetler soru tarzında olmamalı. Özellikle çocuğun un ortaya attığı konuşmadan bir sohbet çıkarılmalı. Diyelim ki çocuğunuz sıcak havayı hiç sevmiyorum dediğin zaman buradan bir sohbet çıkarabilirsiniz. Ya da bir oyuncağı ile oynarken bir şey söylediği zaman oradan bir sohbet çıkarabilirsiniz. Kitap okumak çok önemli ama kitapları onlara da okutmaya çalışın yani gördüğü resimler yola çıkarak anlatmaya çalışsın anlattığı zaman kitaba yönelik sorular değil de sohbet edebilecek bir şeyler bulmaya çalışın. Örnek veriyorum ayı mont diye bir çoğumuzun bildiği bir kitap monti utangaç birayı misal çocukken utangaç bir çocukluk geçirdiyseniz ben de onun gibi çocukken utanıyordum biliyor musun sonra şu şekilde davrandım şöyle yardımları aldım özgüvenim yerine geldi yerine geldi artık utanmıyorum gibi bu tarzda kitaplardan yola çıkarak sohbet edebilirsiniz. Veya diş fırçalama günlüğü hayvanların dişlerinin fırçalandığı bir kitap oradan biz de dişlerimizi fırçalıyoruz değil mi dişlerini fırçalamak seni nasıl hissettiriyor çocukken benimle böyle rutinlerim vardı. gibi.
Yaşına uygun kutu oyunları oynayın. Özellikle 5 yaş artık strateji oyunlarının birçoğunu oynayabilir. Satranç en önemli örnek. Enerjilerini atması için onlara yönelik oyunları da eşlik edin. Olumsuz pekiştireçlerden mümkün oldukça kaçının ki olumlu olanları olumsuz olanlarına göre daha çok işe yarıyor. Ekran mümkün olduğunca az olmalı ve içeriye mutlaka dikkat edilmeli. Paketli gıdalar olabildiğince az verilmeli mümkünse hiç verilmemeli. Hiç nedensiz yere bol bol öpmeli ve sarılmaliyiz bir başına okşamanız bile yeterli. Diyelim ki bir şey de çok ısrar etti. Sinemaya gidelim dedi ama siz sinemaya gidemeyeceksiniz. Önce olumlu bir şey söyleyin diyelim ki senin evde kek yapalım mı bu olumlu bir cümle çocuğu önce kendinize çekmeye çalışın. Sonra sinemaya da en yakın zamanda gideriz ama bugün geç oldu eve gitmemiz gerektiğin ve ardından acaba keke neyle yapmak istersin deyip konuyu kapatın. Yani olumlu bir giriş yaptınız ortası olumsuz sonu olumlu oldu. Tabii bunları uygulamak zor bende biliyorum ve yeri gelir çok sinirlenip kızıyoruz çünkü bizler de insanız ama önemli olan en az hasarla atlatmak. Ve son sözümü bitiren anneler için söylüyorum kızsak da bağırsak da mutlaka özür dileyip öpüp koklayım onları.
Şimdilik aklıma bu kadar geliyor yine gelirse yazarım.
@Papatyaaa001 @Sevde_20 @Okyanusunkalbi