kukuliiiii Ben günlük bir iki saatimi tek ayırıyorum bahsettiklerinize. Kalan vaktim hep boş, istediğimi yapıyorum. Günlük bu şekilde ilerlerseniz bence günü kurtaracak kadar idare etmiş oluyorsunuz. Ev işleri süreklilik isteyen işlerdir. İpin ucunu kaçırmamak gerek. Yani çamaşırları katlayıp yerleştirmek 10 15 dakika, toz almak yine öyle, yatağı toplamak, lavabo banyo temizliği aynı şekilde. Bir uzun süren mutfak tezgahı ve süpürme silme işidir.
Benim evimin sürekli temiz olmasının iki püf noktası var. Zamanı verimli kullanmak ve az eşya bulundurmak. Önce kafa karışıklığını gidermek lazım, işlerin nasıl biteceğini düşünürken dalmak üşenmek yok planlı hareket şart. Bir de neyi nasıl yapacağını bilmek lazım bunun için de plan gerekiyor. İşlerin çabuk bitmesi için pratik şeyler. Zaten her gün veya her hafta düzenli temizlenen lavabo banyo öyle kireç kaplamıyor. Bir bez veya sünger geçtiğinizde tertemiz oluyor kısa sürede. Kireci biriktirip saatlerce uğraşmak yerine günlük beş dakika vakit harcamak yeterli geliyor.
Ben kendi temizlik rutinimi anlatayım, bazen her gün bazen gün aşırı yapıyorum evin temizlik durumuna göre. Tabi en önemli ihtiyacım uyku. Kendi kişisel sorumluluklarımı yerine getirmeden eve yetişmemin bir anlamı yok. Rutin dışında halsizsem yorgunsam uyurum, makinesiz işleri uykum yoksa gece dahi hallederim.
Uyandığım zaman el yüz yıkama saç toplama faslından sonra bir camları açar evi havalandırırım bu sırada uykum açılır. (Bu arada gece yatmadan planlarım yani kendimi ona hazırlayarak kalkarım)
Çayın suyunu ve yumurta haşlama suyunu ocağa koyarım. O sırada evdeki dağınıklığı toplarım.
Makineye atılacak çamaşır bulaşık varsa yerleştiririm.
Geriye sadece kahvaltı ve temizlik kalıyor.
Çayım hazır olana kadar bunlar tamam oluyor.
Kahvaltıdan sonra mutfağı toplayıp tezgahı silip lavabo banyoya en pratik şekilde el atarım. Geriye ne kalıyor süpürme ve silme.
Temizlik kovasını hazırladıktan sonra tüm evi süpürüp, toz aldıktan sonra yerleri silmeye geçerim.
Bu saydıklarım uzun uzun görünüyor ama inanın iki saatten fazlasını almıyor. Kronometre açarak çalıştığım için.
Ben temizledikten sonra ev hemen kirlenmiyor ama dağılıyor. Onu da akşam ve gece beşer dakika etrafı topladığımda halloluyor. Kızımı hiç kısıtlamam, oyun hamuru kinetik kum ve odada bir şeyler yemeyi çok sever. Onun için her gün süpürmek durumunda kalıyorum.
Cam, perde, halı,koltuk silme gibi detaylı işleri de aylık olarak böler hepsini bir günde yapmamak suretiyle ne zaman boş isem öyle yaparım.