• Beslenme
  • Ek Gıda Fikir Alışverişi 😊

Merhabalar; bebekleri için ek gıdaya başlayacak ve çoktan başlamış olan anneler. Tariflerimizi bu post altında paylaşabilir miyiz? Yapmak isteyene de fikir olabilmesi açısından. 🌸

Bir-iki yemek kaşığı irmiği üstünü epey gececek kadar suda pişiriyorum. 1 cay kasigi Ruseym de eklerseniz cok daha faydalı. (2 dk sürüyor) istediğim meyveyi rendeleyip karistiriyorum. Evde ne varsa muz seftali kayısı murdum erigi vs. Tatlandırmak icin biraz pekmez. Bebeğiniz buyukse çekilmiş kuruyemis de ekleyebilirsiniz. 1 yaşını gecti hala severek yiyor.

Kışlık Meyve Püresi
      🌿1 adet elma
      🌿1 adet şeftali
      🌿1 adet nektarin
      🌿1 adet armut
      🌿isteğe bağlı yulaf unu, tam buğday unu yada irmik eklenebilir.
      Kabuklarını soyup robottan geçirdikten sonra biraz su ekleyerek haşlıyorum. İçine miktarı göz kararı olacak şekilde tam buğday unu yada irmik ekliyorum. Sıcakken kavanozlara alıp ters çeviriyorum ertesi gün buzdolabına koyuyorum. Kapağı açılmadıkça uzun süre buzdolabında saklanabilir. 🌸
      Dışarıda bekletmedim hiç bozulur yada ekşir diye. Bebeğim irmiği çok sevmedi, ona dokunduğu için eklemedim. İsterseniz az miktar hazırlayıp tadım yaptırabilirsiniz. Yulaf unu ile de deneyebilirsiniz. Muz eklemenizi önermem, pişmiş olunca kokusu tadı tuhaf oluyor. Çıkardığınız zaman yoğurt ile karıştırıp meyveli yoğurt şeklinde yada direk kavanoz mama şeklinde yedirebilirsiniz ılık olarak 😊
      [upl-image-preview url=//i.imgur.com/5PWGQJG.jpeg]

zarifhanim Çok teşekkür ederim canım benim en kısa zamanda deneyeceğim inşallah❤️‍🔥

Sebzeli Tavuk Çorbası

🌿1 adet havuç
        🌿1 adet patates
        🌿Tavuk bonfile yada baget
        🌿1 tatlı kaşığı tereyağ
        🌿2 yemek kaşığı zeytinyağı
        🌿1 yemek kaşığı tam buğday unu

Tavuk ve sebzeleri kabuklarını soyup doğradıktan sonra haşlıyorum. Ayrı bir tencerede zeytinyağı, tereyağı ve unu kavurduktan sonra haşladığım tencereyi ona boşaltıp karıştırıyorum. Sonra robottan geçirip kavanozlara koyuyorum. Bir hafta boyunca buzdolabında saklanabilir kapakları açılmadıkça. Ben haftalık olarak yaptığım için daha fazla bekletmediğimden bilmiyorum ne kadar uzun süre duracağını. 😊

[upl-image-preview url=//i.imgur.com/GRM4bvU.jpeg]

zarifhanim bizim doktorumuz robotu yasaklamıştı en başından her şeyi ya elekten geçir ya da çatalla ez pütürlü şeylere alıştır sonra zorlanmasın demişti ☺️

zarifhanim bu sıra favorimiz hamsi çorbası(10 aylık bebeğim)

6 7 tane hamsi
            Havuç
            Patates
            Soğan
            Maydanoz
            Zeytin yağı
            Un
            (ben her şeyi göz kararı koyuyorum)

Maydanoz hariç hepsini küçük küçük doğrayıp haşlıyorum havuçlar pişene kadar. Başka bi tavada un ve yağı kavuruyorum sonra haşladıklarımı içine atıyorum bi kaç dakikada öyle kaynatıyorum maydanozunu koyuyorum soğuyunca afiyetle yiyor 😂

Zeytinyağlı Kurutulmuş Meyve Püresi

Bir kaç adet kuru kayısı
              Bir kaç adet kuru incir(8. Ayda verilebilir)
              Bir avuç kuru erik
              Zeytinyağı

Kuru meyveleri küçük küçük doğrayıp az su ekleyerek yumuşayana kadar haşlıyorum. Sonra robottan geçirip zeytinyağı ekleyerek kavanozlara koyuyorum. Bunu bebeğim özellikle kabız olduğu zamanlarda veriyorum. İlaçtan, lavmandan çok daha etkili oluyor. Mutlaka dolaplarınızın bir köşesinde bulundurulmalı.

Yoğurt Çorbası
              Göz kararı yoğurt, az miktar tam buğday unu,isteğe bağlı pirinç yada göce haşlayıp su ekliyorum. Onun yerine pirinç unu ekleyip lapa kıvamına getirerek de yedirebilirsiniz bebeğinize. Kaynayınca çorbamız hazır.
              Bu haftaki menümüz bizim 😊
              [upl-image-preview url=//i.imgur.com/706mh7w.jpeg]

Nimess Doğrudur ya blender bebekleri denilen bir nesil oluştu o sebeple doktorlar tavsiye etmiyorum. Ben ek gıdaya 5 aylıkken başlamak durumunda kaldım covid geçirdiği için bebeğim. O sebeple hep robottan geçirdim çorba ve püreleri. Daha yeni taneli gıdalara geçtik, yani iki haftadır rendeliyorum bir şeyleri kahvaltıda yumurtayı peyniri falan hep minik minik yediriyorum zorlanmadı şükür. En büyük korkum robottan sonra taneli gıdaya geçme zorluğuydu ☺

Nimess Güzel bir balık menüsü. Zamanı geldiğinde deneyeceğim elinize sağlık ☺

zarifhanim inşallah zorlanmazsınız ☺️ hep püreye alışınca çiğneme gereksinimi duymuyorlar pek ondan galiba 😂 bi yerden sonra salıyorsun zaten, bazen dişin var yavrum başarırsın hadi bakalım diyip veriveriyorum yavaş yiyor ama yiyor sonuçta 🙈🙈

zarifhanim normalde hamsiden çok büyük balıkları öneriyorlar fakat benim olduğum yerde başka balık satmadıkları için el mecbur hamsiyle yapıyorum başka balıklarıda denersiniz siz 😂😂

Nimess ya ben çorba ve meyve pürelerini geçiriyorum robottan. İlk tadımlara sadece haşlanmış havuç, haşlanmış patates kabak ile başladığımız için yumuşak olduğundan direk çatalla ezip verdim. Belki de ondan iki türlü alıştı. Kahvaltıda yumurta peynir hep taneli olarak veriliyor malum. Yada yoğurt çorbası içinde pirinç göce ağzına geldiğinde yiyebiliyor 😊 bir yakınımız var fransada, çalışan aile oldukları için hep pürüzsüz kıvama gelene kadar robottan geçirip vermiş. Geçen yıl geldiler, çocuk 3 yaşında ama hiç bir şekilde yemiyor. Çiğnese bile yutmuyor. Doktora götürmüşler psikolojik olduğunu söylemiş. Yani ağzına havuç dilimi verdi annesi, oyun oynadılar yarım saat ağzında dolandırmış çiğnemiş ama yutmamış çok şaşırmıştım 😳

TombulHatun Yaa ne güzel afiyetle yesin 🥰 2 hafta sonra 8 aylık olacağız. Her şeyin pankekini yapmayı heyecanla bekliyorum 😄

zarifhanim çalışsanda ona göre ayarlarsın ya çocuk tembelliğe alışmış ve reddediyor demek ki , garipmiş. Ben 9dan sonra eleğide bıraktım hep doğruyorum meyve pürelerinide rendeliyorum sen karışık yaptığın için her şeye alışıyor sıkıntı çıkmaz bence 😂 diğer türlüsü daha zor daha uğraştırıcı

zarifhanim ay bide kendi yedi bir hoşuna gitti ki 😀 me yedirsem derdi beni öldürüyor bu post gerçekten faydalı oldu 🥰