buzdankalpler Mülk mülktür.Bir daire mülk sayılmıyor ihtiyaç sayıldiğı icin zekatı verilmiyor ama birden fazla evin varsa boşta olsa onların zekatı veriliyor sonuçta o boş evin vergisini devlete veriyorsunuz değilmi zekatta allaha verilen birnevi vergidir.Düğünde size takılanlara zekat düşüyor belli miktardan fazlaysa ve birde altınsa
Zekat verme şartları?
Yasak_elma TombulHatun ben de aynı düşünüyorum. Belirli bir şeyin üzerinde olunca zekat düşer onun da oranı var ama annemi ikna edemedim daireye de düşüyo diye kaynak da bulamadım net açıklayan en azından derim sordum soruşturdum öğrendim diye
buzdankalpler Ev ve araba asli ihtiyaca girer. Zekatın bir şartı temlik yani zekat verilen kişiyi mülklendirmektir. Bunların zekatı zekat verilen kişiyi mülklendirmez. Zekatın bir diğer şartı ise nema yani üreyiciliktir. Altın, dolar euro gibi varlıklar kur değeri değiştiğinden nema babında incelenir. Hükmen üreyici mal sayılırlar. O sebeple düğünde takılan altınlarınız boşta da dursa zekata tabi tutulurlar.
Annenizin evinde kiracı varsa bir yıllık kira geliri toplanıp bunun %5ini zekat olarak verebilir. Şuan boşta olduğunu söylemişsiniz, evin zekatını vermesine gerek yoktur. Ne zamanki ikinci evini ticaret maksadıyla kullanırsa, kiraya verir veya satarsa nisab miktarına ulaştığından cüzi değeri hesaplanıp o zaman para olarak zekatını verebilir. Bu durumda yine evin zekatını değil de evin gelirinin zekatını vermiş olur. 🌿
Başka bir mülkünüz varsa ve zekatını vermek istiyorsanız adil bir şekilde hesaplatıp zekat verilecek maddeleri taşıyan birine zekat olduğunu belirterek verebilirsiniz. Allah kabul etsin 🍀
zarifhanim Ya ne kadar yanlış biliyormuşum okuduğum çoğu yer yatırım amaçlı olarak alınan 2.bir ev için zekat verilmesi gerekir diye yazıyor gerçekten internetteki her bilgiye güvenmeyip işi bilen birine danışmak gerek ağzına sağlık aydınlattın yine bizi Allah razı olsun 😘
TombulHatun Yatırım amaçlı olarak alınan ev satıldığı takdirde değeri zekata tabi tutulur tombulcuğum. Aynı şey araba için de geçerli. İsterse iki üç ev araba sahibi olalım, bunları ticarete dökmedikçe zekata taabi tutulmuyor ☺ senden de Allah razı olsun canım ne demek. Zekat ve Ferâiz çok ince meseleler olduğundan fıkıh hariç bir çok ayrı dalda incelenir. Çok araştırılarak doğru sonuca varılması gerekir. Ne kadar bize öğretilmiş olsa da hep tereddüt ettiğim konulardır. Kendi altınlarımın zekatını kendim hesaplayabilmeme rağmen güvendiğim bir kuyumcuya hesaplattığımda içim daha rahat oluyor. Çünkü altın da dümdüz 82de 1 olarak hesaplanmıyormuş mesela yüzüğüm falan vardı 14 ayar olduğundan 22 ayarları ayrı 14 ayarları ayrı toplayıp gramına göre hesaplayarak sonuca varıyordu. Öyle veriyordum zekatını.Kendimi kastetmiyorum yanlış anlaşılmasın ama İllaki bilene danışmakta fayda oluyor 🌿☺
zarifhanim bizim bilenimiz sensin zarifim 😘 konusu açılmışken sorayım sana 6 ay önce filan değiştirmek maksadı ile arabamızı sattık bir türlü yenisini almak nasip olmadı ve altın aldm parayla bunun zekatı olacak mı
TombulHatun 6 ay olmuş satalı. Borcunuz yoksa üzerinden bir yıl geçtikten sonra zekatını vermeniz gerekir canım. Altını bozup geri araba alırsanız zekata tabi tutulmaz. ☺
zarifhanim 6 ay içinde araba almazsak eğer zekatını hesaplama konusunda yardımlarına başvurabilirim o zaman teşekkür ederim canım 😘
- Düzenlendi
zarifhanim Eşimin babannesi hacca gitmek için bankada para biriktiriyor . Her sene bu paranın zekatını veriyor . Senin yazdığından anladığım bu para gelir getirmedikçe zekat verilmiyor yani. Eğer doğru anladıysam kadının saf kalbine üzüldüm şuan . Rica etsem beni de bi aydınlatır mısın
zarifhanim doğru bildiğimiz ne çok yanlış var. İlmine sağlık teşekkür ederim 🙏
@zarifhanim bende birşey sormak istiyorum…
Babam vefat etti annem aile apartmanın oturuyor ama ev annemin değil yani tapusu vs yok sadece babamdan kalan maaş var. Biz anneme verebilir miyiz
- Düzenlendi
Nietzsche Şimdi hac için biriktirilen para, elinde mevcut olduğundan babannenin üzerinden zekat zimmetini kaldırmaz. Yani varolan biriken paranın zekatını vermesi gerekiyor. Para başlı başına gelir sayılıyor. Verildiği takdirde bir insanı mülklendirir. Benim kastettiğim ev içindi. Paranın zekatı para olarak verilebilir, altının zekatı da altın olarak verilir. Diyelimki kırk koyunun varsa birini de koyun olarak zekat verebilirsin. Ama evin zekatı yoktur, yani bölündüğü takdirde üç beş tuğla yada odayı bölüp zekatı verilmez verilenkişiye mülk de sağlamaz. Anca değer biçilir satılırsa yada kira geliri olursa parası zekat olarak verilebilir. Tam tarif edemedim ama İfade edebilmişimdir umarım 😊
buzdankalpler rica ederim ne demek 🌸
- Düzenlendi
sacmalamabihterbizzenginiz Annenize bakma yükümlülüğünüz olduğundan zekat düşmez. Tevbe süresinin 60. Ayetinde zekat verilmeyecek kişiler belirtilir.
Siz zekat yerine onun ihtiyaçlarını giderip destek sağlayabilirsiniz.
zarifhanim Anladım teşekkür ederim 😊
Nietzsche rica ederim ☺
zarifhanim teşekkür ederim 🌸
sacmalamabihterbizzenginiz rica ederim 🌸
zarifhanim ben de bir soru sorayım madem, 14 ayar altınla 22 ayar altının zekat miktarının aynı olmadığını biliyorum, doğru mudur nasıl hesaplanır acaba bu?
- Düzenlendi
Sept evet ikisinin gramı değeri ayrı toplanıyor. Örnek vereyim sayıları kafamdan uydurarak. Mesela 24 ayara saf altın desek bunun içinde %100 altın olduğunu varsayalım. 22 ayarın içinde %75, 14 ayarın içinde %50, 8 ayarın içinde %25 oranda saf altın olduğunu düşünelim. Ayarlardaki fiyat değişimi bu sebepten kaynaklanıyor. O sebeple 14 ayar altın 22 ayardan daha ucuza satılıyor. Kuyumcular bunun hesabını daha iyi bilir. Eğer zekat altın olarak verilecekse gramını ayarın içindeki altın oranına nispetle bütünleyip hesaplayarak eklerler.
Ya da şöyle yapan oluyor, hepsini tartıyor (zaten 22 ayar altın 1000 tl ise, 14 ayarı 700 tl olarak satışa sunulduğundan o fiyat üzerinden değerlendirdiğinde doğal olarak içindeki saf altın oranını de hesaplamış oluyor) tek tek değerine göre fiyatını kağıda yazıyor, buna göre adil bir zekat miktarı çıkarıyor. Atıyorum 1800 tl olarak zekatını verebilirsin yada onun değerinde bir çeyrek altın olarak da verebilirsin diyor.