TombulHatun 6 ay olmuş satalı. Borcunuz yoksa üzerinden bir yıl geçtikten sonra zekatını vermeniz gerekir canım. Altını bozup geri araba alırsanız zekata tabi tutulmaz. ☺

zarifhanim 6 ay içinde araba almazsak eğer zekatını hesaplama konusunda yardımlarına başvurabilirim o zaman teşekkür ederim canım 😘

zarifhanim Eşimin babannesi hacca gitmek için bankada para biriktiriyor . Her sene bu paranın zekatını veriyor . Senin yazdığından anladığım bu para gelir getirmedikçe zekat verilmiyor yani. Eğer doğru anladıysam kadının saf kalbine üzüldüm şuan . Rica etsem beni de bi aydınlatır mısın

Nietzsche Şimdi hac için biriktirilen para, elinde mevcut olduğundan babannenin üzerinden zekat zimmetini kaldırmaz. Yani varolan biriken paranın zekatını vermesi gerekiyor. Para başlı başına gelir sayılıyor. Verildiği takdirde bir insanı mülklendirir. Benim kastettiğim ev içindi. Paranın zekatı para olarak verilebilir, altının zekatı da altın olarak verilir. Diyelimki kırk koyunun varsa birini de koyun olarak zekat verebilirsin. Ama evin zekatı yoktur, yani bölündüğü takdirde üç beş tuğla yada odayı bölüp zekatı verilmez verilenkişiye mülk de sağlamaz. Anca değer biçilir satılırsa yada kira geliri olursa parası zekat olarak verilebilir. Tam tarif edemedim ama İfade edebilmişimdir umarım 😊

zarifhanim ben de bir soru sorayım madem, 14 ayar altınla 22 ayar altının zekat miktarının aynı olmadığını biliyorum, doğru mudur nasıl hesaplanır acaba bu?

Sept evet ikisinin gramı değeri ayrı toplanıyor. Örnek vereyim sayıları kafamdan uydurarak. Mesela 24 ayara saf altın desek bunun içinde %100 altın olduğunu varsayalım. 22 ayarın içinde %75, 14 ayarın içinde %50, 8 ayarın içinde %25 oranda saf altın olduğunu düşünelim. Ayarlardaki fiyat değişimi bu sebepten kaynaklanıyor. O sebeple 14 ayar altın 22 ayardan daha ucuza satılıyor. Kuyumcular bunun hesabını daha iyi bilir. Eğer zekat altın olarak verilecekse gramını ayarın içindeki altın oranına nispetle bütünleyip hesaplayarak eklerler.
          Ya da şöyle yapan oluyor, hepsini tartıyor (zaten 22 ayar altın 1000 tl ise, 14 ayarı 700 tl olarak satışa sunulduğundan o fiyat üzerinden değerlendirdiğinde doğal olarak içindeki saf altın oranını de hesaplamış oluyor) tek tek değerine göre fiyatını kağıda yazıyor, buna göre adil bir zekat miktarı çıkarıyor. Atıyorum 1800 tl olarak zekatını verebilirsin yada onun değerinde bir çeyrek altın olarak da verebilirsin diyor.

zarifhanim tamamdır Allah razı olsun. Bu aklıma takılmıştı, en iyisi vakitlice kuyumcuya gidip tarttırmak olacak sanırım. Zamanı geldiğinde kargaşaya gelmesini istemiyorum çünkü 🌸

Sept Evet kuyumcuda hem güncel fiyat hemde gramaja göre daha doğru hesap yapılır😊. Allah kabul etsin şimdiden 🌿

Limonlupopkek Evet biliyorum, doğru hesap da yapıyor ama herkes bilezik hariç küpesinin yüzüğünün gramını ayarını net bilemiyor, diyelim ki takıların taşı var evdeki terazide bütün tartabilir. Kuyumcu hepsini tek tek tartıp ona göre hesaplıyor velhasıl bilir kişinin yaptığı insanın içine daha çok siniyor 😊