- Düzenlendi
Bsrkaya Teşekkür ederim 🌸
Bu tamamen ahlaki ve vicdani bir durum bence. Herkeste nefis var ve nefis herkesi dürtüyor isteyen doğruluğa niyet eden iradesine sahip çıkabilir. Aldatan erkek yaptığının yanlış olduğunu biliyor, doğrusunu da biliyor. Ama kimse olmayınca, yada eşinden gizli saklı yanlış olan herkese cazip gelen yolu tercih ediyor. Nefsini mi suçlarız, kendisini mi? Hepimiz istesek aldatamaz mıyız? Güzel bir kadın yada erkek, bizim isteklerimize karşılık verecek güzel vakit geçirecek biri kime cazip gelmez ki. Herkesin nefsine hoş gelir, biz sahip çıkabiliyorsak demek ki erkekler de istese iradesine sahip çıkabilir. Ama o gördükleri karşılık, başkalarıyla güzel vakit geçirmek sonrasını düşünmeden ahmak olana cazip geliyor ve o yolu tercih ediyor. Bu tip şeylere karşılık vermek bizim elimizde. Ben doğrusunu bilmiyordum hataya düştüm diyemeyiz. Allah insana akıl ve cüzi bir irade vermiş. İyilik de kötülük de ortada, seçme hakkı insana sunulmuş.
Peygamberler soruna gelecek olursam onlarda da nefis var çünkü insan olarak bizden farksız yaratılmış uyku ihtiyscı duyuyorlar, bizim gibi yemek yiyorlar, çalışıyorlar, eşleriyle vakit geçirip gezebiliyorlar. Hatta bugün okuduğum Furkan süresi mealinde o zaman iman etmeyenlerin “Bu nasıl peygamber, yemek yiyor çarşılarda geziyor. Ona bir uyarıcı melek gelmeliydi” diye alay ettiklerinden bahsediliyordu. Şayet peygamberler birer melek olsaydı insanlar onda nefis yok bizde var, melek olsaydık bizde zina etmezdik diyerek yaptıkları her şeyi mübah görürlerdi.
Şöyle bir soru sormak isterim düşündürmek için; zina eden, günah işleyen yada toplumun ahlak sınırlarını ihlal etmiş birinin sözüne güvenip onu rehber alır mıydık?
Ben şahsen o devirde yaşamış olsaydım itibar edemezdim.
Peki Allah kelamını iletmek için günah işleyen, toplumun güvenmediği itibar etmediği böyle birini peygamber olarak seçer miydi?
Peygamberlerin vasıfları vardır, sıdk(dosdoğru olmak), emanet(Güvenilir olmak), fetanet (zeki olmak), İSMET(günah işlememek), tebliğ(Allahtan gelen hükmü olduğu şekilde bildirmek)..
Rabbimiz kelâmını kullarına doğru bir şekilde ulaştırması için ümmetlerinin kendisini yalanlayacak bahanesi bulunmayan peygamberler göndermiş. O sebeple kendilerini korumuşlar. Peygamberi örnek alan da kendini koruyabilmeli diye düşünüyorum. 🌿