lgrth inşallah en kısa zamanda basarabılırız doğru arastırma ve okuma larla bu vesveselerın önüne gecıp herseyı öğrenmek istiyorum aslında 🌸
İslamm..
aselinannesi9398
Daima abdestli gez
Günlük hedefler belirle zikirler çek.
Günlük bir kaç sayfa veya haftada bir cüz oku
Namazı hayatın merkezine koy.
Bubenimoykumm inşallah bundan sonra bunları yavaş yavasta olsa rutın halıne getırmeye calısıcam
aselinannesi9398 Dini yaşamakta zorlanmamızın sebebi din ile yaşamı ayırmamızdan dolayı. İslam hoşgörü dinidir. En güzel mottolarından biri “Emr-i bil ma’ruf, nehy-i an’il- münker” (iyiliği emredip kötülükten nehyetmek) yani iyilik ve güzellikleri teşvik edip yaymak, iyiliği çoğaltmak, kötülük ve çirkinliğe engel olmak, uzak olmak, yayılmasını önlemek.
İslam denilince insan aklında tabulaşmış bir kuralcılık meydana geliyor. Şunu yapmak zorundasın, şöyle yapmak zorundasın. Yapılan ibadetin de eğrisine takılıyor insan zihni. Sonrasında ise bir kusur arama çabası oluşuyor, bir ibadeti yerine getirebilen diğerini eleştirerek kendisini tatmin etme duygusu içine giriyor. İslam bu değil!
Ben dinine yönelmek isteyen birinin önce kötü şeylerden uzaklaşması arınması gerektiğini düşünüyorum.
Kalbinize huzursuzluk veren ne ise ondan uzaklaşın. Uzaklaşamadığınız şeyi ise azaltmaya çalışın. Bu insan sağlığı için de olması gerekendir.
Namazda istikrarlı olmayışımızın sebebi ise onu kafamızda zorlaştırmamız.
☘️Gün içinde abdestli gezerseniz, sabah kalkıp elinizi yüzünüzü yıkarken abdest almayı alışkanlık haline getirirseniz namaz kılmanın nefse ağır gelen yükü azalır.
☘️Ezan okununca kılmaya özen gösterirseniz, önceliğiniz hep namaz olursa ibadetinizde aksama olmaz. Yani aklınıza geldiği an kılın, beş dakikalık bir ibadet. Şu yemeği yapayım sonra kılarım, şu markete gideyim gelince kılarım derseniz dünya telaşı bitmez ki. İşlerimiz hiç bitmez. Bir de bu bitmeyen işler arasına namazı katıp iş yükünü daha da ağırlatırız. Hemen iki dakika namazımı kılayım sonra işe başlarım, namazı kılıp öyle yemeğe girişeyim. İnanın namazı ikinci plana atmayınca insana öyle bir özgüven geliyor ki. Çünkü kafada beliren görevlerden birini tamamlamış oluyorsunuz. Onun rahatlığı ile diğer işlere de yetişiyorsunuz. Bu sayede vesveseyi düşünmeye vakit kalmıyor.
Dini öğrenme kısmına gelirsek, sistematik dille yazılmış kitaplar okumaya zorlamayın kendinizi. Bu insanın içindedir, yani insanın anlamadığı yapmaktan zevk almadığı şeye kafa yorması kararlılığını azaltır. Peygamberimizin hayatından başlayabilirsiniz veya insanın yaratılışından, peygamberlerin yaşamından, islam tarihinden, fıkıh konularından. Farzlar ve sünnetlerden. Neyi merak ediyorsanız ilk ondan başlayın.
☘️Herkesin seviyesi, anlayışı, ilgi duyduğu alan farklıdır.
Siz temel bilgileri kitaptan değilde dini bir filmden veya belgeselden anlıyorsanız o şekilde başlayın.
Romandan hikayeden hoşlanıyorsanız dini olanları tercih edin.
Ezber usülü çalışmayı seviyorsanız bir ilmihal alıp temel kuralları ezberleyin.
İnsan bir anda bilgiye ulaşmaz. Bu zamanla olur, çabayla olur. Başını öğrendiğiniz zaman zaten merakınız artar sonra bir olay duyduğunuzda onu kendiniz araştırırsınız. Bu olay hakkında ayette ne yazıyor, hadiste ne söyleniyor, sahabe bunun hakkında ne yapmış.
Bu konu çok uzun ama BAŞLAMAK BİTİRMENİN YARISIDIR. ☘️
Güzel başlangıçlarınız olsun 🌸
zarifhanim çok teşekkür ederım sana ve hepınıze en azından bı karmaşanın ıcınde olmucam ve fıkırlerınıze uymaya calısıcam inşallah başarcam 🌸 sıze bıde şunu sormak istiyorum ben bısey yaptıgımda ondan emın olamıyorum ve defalarca kontrol ediyorum Buda mı vesveseden dolayı oluyordur.
aselinannesi9398 Rica ederim ne demek. Allah yardımcınız olsun.
Evet o da vesveseden dolayı. Evden çıkarken her şeyi kontrol edip çıkın sonra da düşünmeyin. Tekrar kontrol etmeyin, tekrar bakma isteği gelince onu törpülemeye çalışın. Çok düşününce emin olmama hissi gelir çünkü. Tekrar bakmayı huy edindikçe de iki üç defa kontrol etmeden içiniz rahat etmez. Çayın altı açık mıydı, camları kapattım mı, fişleri çektim mi vs zaten kontrol edip çıkıyorsunuz sonrasında düşünmeye gerek yok.
zarifhanim sureklı kontrol edıyorum aynı dedıgın gıbı sonrasında gerı düşünüyorum kapatmadıysam cekmedıysem şunlar olur unutursam dıye sureklı düşünüyorum ard ardına baktıkca bakasım gelıyor sonra Emın olamadıkca sınırlenıp aglayasım geliyor
aselinannesi9398 Kendi kendinizin çaresi olmalısınız. Kontrol etme isteği gelince kontrol etmeyin. Kendinizi şartlayın bir defa bakın sonra düşünmemeye çalışın. Düşünürseniz de inatla dönüp tekrar bakmayın. Bu alışkanlık zamanla ve çabayla terk edilir. Kendi kendinizi kontrol edemeyecek derecede ise psikiyatrik destek almalısınız. Ama isterseniz bunu aşabilirsiniz umarım.
Öncelikle Farz ibadetlerinizi düzeltmeye koyulun. Düzeltirken o ibadetler hakkında kitaplar okuyup, videolar izleyebilirsiniz daha çok hûşû katabilir size. İbadetleri toparladıktan sonra ilim boyutuna geçip tefsir ve hadis-i şerif kitapları alıp okuyabilirsiniz. Kitap alma durumunuz yoksa YouTube’dan paylaşılan tefsirler vs, de var oradan da bakabilirsiniz.
zarifhanim tabıkı aşmak istiyorum ama eğer böyle devam ederse bende psıkolok düşünüyorum inşallah aşarımda gerek kalmaz
kurabiyevarsimitvar çok teşekkür ederim fırsat buldukça okucam inşallah 🌸