asel_lina
Çocuklar her dönemde farklı şeyleri merak ederler bu 0.6 yaş aralığında başlar ve mahremiyet eğitimi için en uygun dönem 3 yaşında başlar sadece kendi mahrem bölgelerini değil, Çocuk “Ben nereden geldim?”, “kardeşim nereden geldi?” gibi sorularla doğuma yönelik bilgi almak ister. Dudaktan öpmek isteyebilir. Evlenmek isteyebilir, karı-koca olma gibi oyunlar oynayabilir. Oyun oynarken kendi cinsiyetindekilerle oynamak ister, karşı cinsi görmezden gelebilir ya da oyununda istemeyebilir.senin neden memen var, babamın neden yok?”, “Babamın neden sakalı var?” gibi farklılıklara yönelik sorular sorabilir. Bu sorulara cevap verirken böyle şeyler ayıp vs gibi cümleler kurmayın o an cevap veremiyorsaniz bu konuyu seninle oyun oynarken konuşalım yada yemekten sonra gibi kendinize zaman doğuracak cümlelerle kapatın gerekli araştırmaları yaparak söylediğiniz zaman icerisinde konuşun. Mahrem bölgelerini kendi bedeniniz yada cocugunuz bedeni üzerinden tanıtmak yerine en sevdiği oyuncağı ile tanitabilirsiniz… Tüm bunların dışında mahremiyet eğitiminin en önemli noktası ailenin rol model olmasıdır kapıyı çalmadan yatak odasına girilemeyecegini lavaboda biri varsa çıkmasını beklemesi gerektiğini Anne, baba giyinirken yanlarında olmaması gerektiğini varsa çocuğun odasına müsade alarak girilecegini çocuğun dudağından öpülmemesi gerektiğini çocuk sevilirken mahrem bölgelerine dokunarak yada vurarak (popo) sevilmemesi gerektiğini aile bilmeli ve uygulamalı… Çocuklar Anne babanın kendilerine sunduğu sevgi çeşidini herkesin yapabileceğini düşünürler bu sebepten nasıl bir model olursanız o denli rahat yada rahatsız edici bir süreç yaşarsınız.
Bu konuda Aile ve sosyal hizmetler Bakanlığı’nın kitabı olan Çocuklarda mahremiyet bilinci kitabını internet arama motorunuzdan girip PDF olarak indirip okuyabilirsiniz….
@Biyiklim galiba soru size aitmiş ben yanlış arkadaşı etiketlemişim. 😊