Adelin Titizlik takıntısı da okb hastalığına girer. Doktor daha iyisini bilir tabi. Benim 14 yaşındaki kuzenim sadece eşyaları sıralı diziyordu ve söylenilen her lafı kafasına takıyordu, her lafa takılıyordu. Obsesif kompülsif bozukluk teşhisi konulmuş. Sizin durumunuzla aynı değil ama doktorun söylediği benzerlik şu: “Bir şeyi normal olandan fazla düşünüp sürekli zihnini onunla meşgul ediyorsan ve bunu kontrol altına alamıyorsan psikolojik takıntıdır. ” Bunu kontrol altına alana kadar düzenli olarak çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları bölümüne gitmesi gerekiyor.
Temizlik herkesin yaptığı bir eylemdir. Titizlik de aynı şekilde. Hepimiz misafir alıp misafiri uğurladıktan sonra evimizi temizleriz. İçimiz almıyorsa salata gibi kaşık değen şeyleri ayrı kaselerde yiyebiliriz. Bunlar rahatsız edici şeyler değil. Ama bunu asla misafire hissettirmeyiz. 🌿 Benim komşum da titizlik hastasıydı. Benim evim hep temizdir. Hatta geceden temizlerim çat kapı misafirim olursa gönül rahatlığı ile ağırlayabileyim diye. Bahsettiğim komşum evime oturmaya geldiğinde mesela giydiğim beyaz çorabın altına bakarken gözünün daldığını farkederdim. Temiz titiz olduğumdan hep bahseder ama temizlik konusu açıldığında sürekli rahatsız edici sorular sorardı örneğin “ nevresimlerini kaç günde bir değiştiriyorsun? havlularını ne aralıkta yıkıyorsun? Duvarlarını siliyor musun?” Şeklinde. Diğer komşularıma da gittiğinde tezgahta bulaşık varsa yada evleri dağınıksa rahatsız edici şekilde bakarmış. Hatta bir komşum eşi panik atak nöbeti geçirip bayıldığında gece vakti hastaneye götürmek üzere ehliyeti olmadığından onun eşi arabayı sürsün diye çağırmak durumunda kalmış, kız sürekli tezgaha baktığı için “o kadar rahatsız hissettim ki sanki evim pislik içindeymiş gibi, kocam o haldeyken arabaya inerken ben mutfağı toplamaya çalıştım o tavrından dolayı o derece kötü hissettim” demişti bana. Velhasıl konu komşu hiç birimiz görüşmeme kararı aldık. 😕
Sizin takıntınız belki bu kadar insanı rahatsız edecek şekilde ilerlememiş olabilir ama evinizi temizleyip temiz olduğuna emin olduğunuz halde bir temasla kirleneceğini düşünüp sürekli bunu takıntı haline getirmeniz, kendinizi strese koymanız, ağlamanız, böyle basit şeylerin uykularınızı kaçıracak dereceye gelmesi üzgünüm ki hiç normal değil. Psikiyatriye danışmanızda kendiniz ve sevdikleriniz için fayda var. Çünkü sizi de rahatsız etmeye başlamış bu durum . Üç günlük dünya yahu değer mi güzel moralimizi bozmaya, daha güzel şeyler düşünmek, hayaller kurmak, eşimizle evladımızla sevdiklerimizle hiç bir şey düşünmeden eğlenebilmek varken neden kapının kolundaki parmak izini düşünüp duralım, iştahımızı kaçıralım. Bir misafir aldığınızda rahatça yemek yiyip, çocuklar etrafı dağıtırken siz muhabbet edip anın tadını çıkararak çayınızı içseniz, sonrasında toplama kaygısına düşmeseniz,misafiriniz aileniz takıntınızı alttan almasa bunu atlatmanız konusunda destek olsa bundan güzel özgürlük mü olur. ☺ Özgürlük zihinlerimizde, takıntılarımız ile hapsetmeyelim. 🌿